Política
Vox registra la seva segona moció de censura contra Pedro Sánchez
Foto: Vox registra la seva segona moció de censura contra Pedro Sánchez | Juan Carlos Hidalgo / EFE
Congrés

Vox registra la moció de censura a Sánchez i ERC proposa plantar Tamames

Temps de lectura: 4 minuts
Vox registra la seva segona moció de censura contra Pedro Sánchez
Foto: Vox registra la seva segona moció de censura contra Pedro Sánchez | Juan Carlos Hidalgo / EFE

El partit d'extrema dreta Vox ha registrat la moció de censura que va anunciar contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i s'han succeït les reaccions, amb una proposta que ERC llança a la resta de partits per deixar-los plantats.

Per què és important? És el segon intent de la formació d'extrema dreta per fer fora de l'executiu espanyol el president socialista; un cop més, estan destinats a fracassar i demostra la política poc útil i plena de soroll que fa la formació de Santiago Abascal.

Context: Serà l'economista Ramón Tamames qui liderarà la moció de censura de Vox i, així, el candidat a rellevar Pedro Sánchez.

Al detall: El líder de Vox, Santiago Abascal, ha registrat la moció de censura aquest dilluns 27 de febrer al Congrés. 

  • El document que ha lliurat al Congrés va signat únicament pels 52 diputats de la formació, i supera d'aquesta manera el requisit de tenir l'aval del 10% dels diputats del Congrés.
  • El text assegura que el de Sánchez és un "govern il·legítim" perquè es fonamenta "en la mentida i la traïció als espanyols que van donar el seu vot al PSOE". Acusa el president espanyol de ser un "impostor" i un "mentider" i el fa responsable de suposats "atacs de la Constitució" en "connivència amb els enemics d'Espanya" que busquen "dissoldre la nació" espanyola.
  • També destaca els acords parlamentaris de Sánchez amb els "terroristes d'ahir", en referència a Bildu, i els "colpistes d'ahir i probablement de demà", en referència a ERC, en un exercici de "degradació de la democràcia". "El pacte del govern amb els pitjors enemics de la nació només pot ser una anomalia en una democràcia", sosté el text.

Què diuen?

  • En roda de premsa al Congrés, Abascal ha afirmat que aquesta és una moció de censura contra un president del govern que, entre altres, és "culpable" dels indults als "colpistes". "No podem esperar que Sánchez culmini la demolició de l'estat de dret".
  • La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que han traslladat a la resta de grups del Congrés la possibilitat de plantar a Tamames al debat per "no blanquejar" el partit d'extrema dreta. Una proposta que tirarà endavant si es consensua amb les formacions; en cas que no, els republicans hi participaran per "fer sentir" la seva veu.
  • El PP ha anunciat l'abstenció. El portaveu de campanya, Borja Sémper, ha criticat que tot plegat és un "xou" que dona una "bombolla d'oxigen" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "En el moment de més debilitat del govern de Sánchez, Vox torna a acudir al seu rescat mediàtic", ha afirmat també en roda de premsa.
  • La número dos del PSOE, María Jesús Montero, ha criticat l'abstenció del PP i ha instat el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, a "recapacitar". "Cap president del PP s'havia atrevit a expressar amb tanta claredat que sembla que no l'importaria que la ultradreta presidís el nostre país", ha dit, i ha ironitzat amb la suposada "moderació" atribuïda a Feijóo.

Què esperar? Es tracta de la sisena moció de censura de la democràcia i no té cap possibilitat aritmètica de prosperar.

  • Necessitaria majoria absoluta (176 vots) i previsiblement només obtindrà el suport dels 52 diputats de Vox, els dos exdiputats d'UPN i el de Foro Asturias, en total 55. Toparà amb el vot en contra de la resta de partits i l'abstenció del PP.
  • Un cop registrat aquest dilluns, la Mesa del Congrés admetrà a tràmit el document previsiblement aquest dimarts, i després la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, fixarà la data del debat, que transcorrerà al llarg de dos dies.