Política
Reunió del Consell Executiu, al Palau de la Generalitat
Foto: Reunió del Consell Executiu, al Palau de la Generalitat | Laura Fíguls / ACN
Operació Catalunya

Les reaccions del Govern i de la Moncloa a la investigació de l'Operació Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Reunió del Consell Executiu, al Palau de la Generalitat
Foto: Reunió del Consell Executiu, al Palau de la Generalitat | Laura Fíguls / ACN

Un jutge investiga l'operació Catalunya, una suposada trama política, judicial i mediàtica que tenia un objectiu: fabricar proves falses contra persones vinculades al procés independentista per soscavar aquest moviment des de les institucions espanyoles.

Per què és important? És el primer cop que la justícia espanyola investiga la suposada 'guerra bruta' de funcionaris, policies, polítics, membres de la judicatura i dels mitjans de comunicació contra l'independentisme.

Reaccions: El Govern no confia gaire en la investigació judicial.

  • "La confiança és poca o limitada". La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha admès aquest dimarts que l'executiu no és gaire optimista en què la investigació serveixi per arribar "fins al final" i per depurar responsabilitats.
  • Plaja apunta que l'executiu té "la confiança limitada". 

Per la seva banda, l'executiu espanyol considera que les informacions aparegudes aquest dimarts posen de manifest una situació "greu".

  • Segons fonts de l'executiu, un cop més emergeixen informacions sobre un operatiu que va consistir a utilitzar els aparells de l'Estat "en benefici partidista del PP". 
  • "El PP utilitzava mecanismes de l'Estat per fer oposicions d'estat", sostenen. En tot cas, les mateixes fonts apunten que la justícia "està funcionant" després que el jutjat d'instrucció 13 de Madrid hagi acceptat una querella de Sandro Rosell i la Fiscalia hagi avalat la investigació.

Què diuen?

  • El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha lamentat que la manca de voluntat del PSOE ha provocat que el Congrés no hagi constituït encara la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya que la mateixa cambra baixa va aprovar crear al mes de setembre.
  • La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, s'ha expressat en els mateixos termes. Nogueras ha recordat que l'operació Catalunya és "un fet gravíssim" que "el 'todo por la patria' no pot tapar".
  • El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, s'ha desentès d'aquestes crítiques. "És veritat que hi ha aprovada una comissió d'investigació", ha dit, i "els grups s'hauran de posar d'acord per veure com es posa en marxa i com funciona".

Context: Ha estat el jutge Hermenegildo Barrera qui ha decidit investigar la denúncia. Considera que els fets que es relaten "fan presumir la possible existència de delictes d'organitzacions criminals", segons consta en la interlocutòria firmada el passat 27 d'octubre.

  • Hi ha 4 persones investigades (3 expolicies nacionals i un exagent de l'FBI). El jutge demana a la policia que faciliti les seves direccions actuals per facilitar la seva declaració durant la investigació.