Política
Borràs entrant al TSJC acompanyada de la família
Foto: Borràs entrant al TSJC acompanyada de la família | Kike Rincón / Europa Press
TSJC

La fiscalia manté sis anys de presó per Borràs i li rebaixa a dos anys a Herrero

Tribunal Superior.
Temps de lectura: 3 minuts
Borràs entrant al TSJC acompanyada de la família
Foto: Borràs entrant al TSJC acompanyada de la família | Kike Rincón / Europa Press

El ministeri fiscal ha mantingut la petició de sis anys de presó per la presidenta suspesa del Parlament Laura Borràs, però ha rebaixat a dos anys de presó per l'informàtic, 'examic' i beneficiari dels seus contractes, Isaías Herrero.

Per què és important? Aquest canvi de la petició de penes de la Fiscalia es desprèn del pacte que els dos acusats van segellar per confessar i incriminar Borràs a canvi de ser beneficiats.

En profunditat: La Fiscalia, només iniciar la vista oral, ha anunciat que modifica la petició de penes pels acusats, ja que Isaías Herrero i Andreu Pujol han cooperat amb la seva confessió dels delictes imputats.

  • Borràs segueix amb els sis anys de presó i vint-i-u d'inhabilitació. En canvi, Isaías Herrero se li rebaixa de sis a dos anys de presó, a més de sis anys i quatre mesos d'inhabilitació i 2.100 euros de multa. Al tercer acusat, Andreu Pujol se li rebaixa a un any i dos mesos de presó quan inicialment se li reclamava tres anys de presó. A aquest també se li demana més de quatre anys d'inhabilitació i 2.250 euros de multa.

A més: Els advocats Marina Roig i Àlex Solà han acceptat les noves penes sol·licitades pel ministeri fiscal contra els seus clients, Herrero i Pujol.

Què han dit? La fiscalia d'anticorrupció Teresa Duerto ha assegurat que els acusats Herrero i Pujol han declarat "conèixer els fets i la participació" i ha sigut de vital "importància per esclarir els fets" enjudiciats.

  • La fiscal ha assegurat que Borràs és autora d’un delicte de prevaricació en concurs amb falsedat documental per haver adjudicat 18 contractes menors a Herrero, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys  2013 al 2017 i per un total d’uns 335.000 euros.

Al detall: La fiscal ha passat comptes amb Borràs i ha repassat totes les pràctiques presumptament delictives que el ministeri fiscal ha recollit en el seu informe final.

  • La Fiscalia nega que Herrero sigui un "expert únic" i critica que no només ell podia fer la feina tot recordant que l'any 2013, les feines les feien "professionals diferents".
  • També ha assenyalat que el procediment de contractació a la ILC amb Borràs i Herrero no era possible sense "infringir de manera clara" el procediment administratiu.

Previsions: S'espera que la sentència es faci pública en un termini aproximat d'un mes, tot i que no hi ha terminis establerts. 

  • A més, pot haver-hi disparitat de vots en el tribunal presidit per Jesús Maria Barrientos i format pels magistrats Fernando Lacaba i Maria Jesús Manzano. La magistrada Manzano ja va votar diferent de la resta del tribunal i va refusar el testimoni de l'exconseller Lluís Puig. És per això que hi ha la possibilitat que Manzano emeti un vot particular si no es posiciona en línia amb la sentència de Barrientos.

 

Categoria: Política