Política
La presidenta de Junts
Foto: La presidenta de Junts | D.Zorrakino. POOL / Europa Press
Tribunal Superior de Justícia

El judici de Laura Borràs, vist per sentència: totes les claus per entendre'l

Temps de lectura: 4 minuts
La presidenta de Junts
Foto: La presidenta de Junts | D.Zorrakino. POOL / Europa Press

El judici de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ja està vist per sentència. Després de set vistes orals, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, haurà de dictar una resolució.

Per què és important? La presidenta de Junts, Laura Borràs, s'ha assegut al banc dels acusats per suposadament haver adjudicat contractes per valor de 300.000 euros, des de la direcció de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), a l'informàtic (i llavors amic) Isaías Herrero.

El gir de guió: La defensa de Borràs, conformada per Gonzalo Boye i Isabel Elbal, feia anys que preparava el judici conjuntament amb la dels altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol. Però un pacte inesperat entre el ministeri fiscal, Herrero i Pujol per rebaixar-los les penes de presó a canvi de confessar va canviar-ho tot.

  • La defensa de Borràs va sentir-se desprotegida pocs dies abans que s'iniciés el judici i van demanar ja durant la primera vista oral del 10 de febrer que se suspengués al·legant "indefensió" i criticant que s'estava "vulnerant" el seu dret de defensa.
  • Aquest pacte va canviar els esquemes de totes les parts, que feia anys que tenien una estratègia ordida, i va fer que Borràs quedés aïllada en un tots contra la presidenta de Junts.

Guerra entre defenses: L'acord entre la Fiscalia i Herrero i Pujol va fer esclatar una batalla entre els advocats dels acusats. Boye va definir Herrero i Pujol com "coacusadors" i les defenses d'aquests van reclamar al tribunal que se li fes corregir al·legant que el dret a la defensa és individual.

  • Les repetides al·lusions a les defenses com "acusacions" també va provocar la resposta dels advocats d'Herrero i Pujol, que van demanar empara a Barrientos.

Els funcionaris: Durant la declaració dels testimonis dels funcionaris de la ILC, treballadors com l'exadministrativa Assumpte Pagespetit van incriminar sense pal·liatius Borràs. A Pagespetit se li va sumar Roger Espar, tècnic de gestió administrativa, que va assenyalar Borràs: "No m'agradava el que estava passant (...). Aquestes irregularitats no volia que continuessin".

  • Els testimonis dels treballadors que estaven a càrrec de Borràs van ser demolidors per la credibilitat del relat de l'acusada i va sembrar molts dubtes en l'estratègia de la seva defensa.

Investigació "prospectiva": Tal com es va desprendre de les declaracions d'agents policials i com va assegurar fiscalia, es va començar a investigar Borràs per un "error" i una "troballa casual" en els correus electrònics d'Herrero, on reconeixia que hi havia "trapis" amb la presidenta de l'ILC.

La declaració de Borràs: La presidenta suspesa del Parlament va prendre el torn de paraula al final de tot del judici, tal com havia demanat, per defensar-se del pacte dels altres acusats amb la Fiscalia. Borràs va emparar-se en la intermediació dels funcionaris i va negar la major dient que la investigació és prospectiva per la seva condició política.

  • En el seu al·legat final, Borràs ha lamentat que "no ha tingut un judici just" i que a més ha patit un judici i una condemna mediàtica que s'ha sumat a la seva suspensió com a presidenta del Parlament.

Previsions: S'espera que la sentència es faci pública en un termini aproximat d'un mes, tot i que no hi ha terminis establerts. 

  • Si el TSJC sentència desfavorablement per l'acusada i el Suprem ratifica la condemna, la comissió de garanties de Junts s'haurà de pronunciar sobre el seu càrrec de presidenta del partit.
  • A més, la Junta Electoral central serà l'encarregada de reclamar el relleu de Borràs al Parlament, que per llista electoral li pertoca a Antoni Castellà.
Categoria: Política