Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa | David Zorrakino / Europa Press
Govern

Aragonès es distancia de Junts, Borràs i Pujol: "No és independentista, jo sí"

Temps de lectura: 3 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa | David Zorrakino / Europa Press

La distància entre els dos exsocis de Govern, ERC i Junts, cada vegada es fa més palesa. L'últim allunyar encara més les posicions dels partits independentistes ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

Per què és important? El Govern, format exclusivament per Esquerra, tirarà endavant els pressupostos amb els comuns i el PSC, després que els republicans i Junts hagin trencat qualsevol acord. 

Què diu? En una entrevista a RTVE Catalunya, Aragonès s'ha distanciat, encara més, dels seus antics socis de Govern. A més, ha especificat el que pensa del judici de Laura Borràs i de la situació actual de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. 

  • El president ha donat per "superat" el pacte d'investidura pel qual ERC va assumir la presidència de la Generalitat i Junts la del Parlament: "Junts va decidir trencar aquest acord sortint del Govern". 
  • Tot i això, el republicà no descarta nous pactes en un futur: "Si volen refer propostes conjuntes, estic obert a escoltar". 

Sobre el judici de Laura Borràs: El president ha demanat "no avançar-se" a la sentència del tribunal que creu que clarificarà la situació de la presidència de la cambra tant si Borràs és absolta com si és condemnada. 

  • Aragonès ha afirmat que "des d'un punt de vista personal" sí que li preocupa que Borràs pugui entrar a la presó, tot i que ha subratllat que la causa per la qual ha estat jutjada és de presumpta corrupció i no és un cas de repressió política. 

Sobre Jordi Pujol: L'actual president de la Generalitat ha estat preguntat per les últimes aparicions de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i si es planteja restituir-li els seus honors. 

  • Aragonès ha assegurat que va ser el mateix Pujol qui "va decidir" prescindir de prestacions com a expresident. 
  • A més, ha recordat que hi ha una investigació judicial en curs per casos de presumpta corrupció vinculats al seu entorn.
  • El president també ha explicat que no coincideix amb "alguns plantejaments del president Pujol" durant la seva presidència: "Ell no és independentista i jo sí. Ha agafat una certa distància".

Sobre el PSC i els pressupostos: El president republicà s'ha mostrat convençut que el PSC complirà els acords amb el Govern sobre els pressupostos.

  • "Jo em mantindré fidel i he donat per descomptat que els altres faran el mateix", ha afirmat.
  • Aquest divendres la Comissió d'Economia del Parlament vota les esmenes a la llei de pressupostos i la llei d'acompanyament. Així doncs, es votarà l'esmena de Junts sobre macroprojectes i l'esmena del PSC que vol eliminar el pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU). Aragonès ha assenyalat que Junts ha presentat esmenes als comptes per intentar "generar esquerdes" i erosionar.