Política
Les ministres Raquel Sánchez, Isabel Rodríguez i Ione Belarra, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Foto: Les ministres Raquel Sánchez, Isabel Rodríguez i Ione Belarra, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres | Europa Press
Igualtat

Una nova llei obligarà a la paritat al Consell de Ministres i òrgans de decisió

Temps de lectura: 2 minuts
Les ministres Raquel Sánchez, Isabel Rodríguez i Ione Belarra, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Foto: Les ministres Raquel Sánchez, Isabel Rodríguez i Ione Belarra, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres | Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat l'aprovació d'una llei que implantarà la paritat a l'executiu i als consells d'administració de grans empreses.

Per què és important? Els partits es bolquen en el 8 de març, dia de la dona treballadora, i el també secretari general del PSOE ha posat el focus en la falta de paritat al màxim nivell polític.

Al detall: El Consell de Ministres aprovarà dimarts 7 de març una "llei de representativitat paritària" que...

  • Obligarà els futurs executius estatals a garantir, almenys, el mateix nombre de dones que d'homes.
  • La nova norma també implantarà la paritat als consells d'administració de les grans empreses, de les juntes de govern dels col·legis professionals i als jurats de reconeixement públic encarregats de lliurar premis.
  • Així mateix, una modificació de la llei electoral farà que les llistes de les candidatures polítiques hagin de respondre al mecanisme "cremallera"; és a dir, que alternin homes i dones.

Context: Sánchez, amb una polsera lila al canell dret, ha explicat la mesura en un acte dels socialistes celebrat a Madrid el matí d'aquest dissabte 4 de març. També hi ha intervingut l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

Què ha dit? Durant la seva intervenció d'una mitja hora, Pedro Sánchez ha assegurat...

  • "Aprovarem una llei de representativitat paritària entre homes i dones als centres de decisió. Si les dones representen la meitat de la societat, del poder polític i del poder econòmic, ha de ser de les dones", en les seves paraules.
  • El líder socialista ha defensat fer "un pas més enllà" amb aquesta llei, que "és de justícia". "La diversitat és la principal garantia de progrés de la societat", ha reivindicat.
  • "Les quotes molesten molt a la dreta, contenta amb què les fotos plenes d'homes i cap dona signifiquessin que només hi ha homes vàlids. Per això vam impulsar les quotes, primer internament i després a l'acció pública". 

En xifres: Sempre segons les dades de l'executiu espanyol...

  • Un 60% dels membres de l'actual Consell de Ministres són dones. Abans, la presència de les dones era "quantitativament molt testimonial", ha recordat Sánchez. 
  • Les dones representen el 46% dels diputats i senadors de les Corts Generals actualment, set cops més que al principi de la democràcia.
  • A Espanya, els consells d'administració d'empreses privades han assolit un 37% de presència mitjana de dones, i un 30% a les empreses públiques. La mitjana europea anys enrere era d'un 13%.
Categoria: Política