Política
Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament
Foto: Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament | Fotografia d'Europa Press, Muntatge Principal
Cambra catalana

La presidència del Parlament, pendent de la sentència a Laura Borràs

Temps de lectura: 2 minuts
Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament
Foto: Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament | Fotografia d'Europa Press, Muntatge Principal

El futur de la presidència del Parlament està pendent de la sentència del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, a la presidenta suspesa de la cambra, Laura Borràs.

Situació actual: La Fiscalia ha mantingut la seva petició de sis anys de presó i vint-i-un d'inhabilitació per Borràs per prevaricació i falsedat documental. 

  • En un termini aproximat d'un mes, el tribunal dictaminarà si Borràs és condemnada o si resulta absolta dels delictes.

L'absolució: Implicaria que la presidenta de Junts recuperi el seu escó i també la presidència, ja que tan sols va ser suspesa a l'espera de sentència i ningú va ocupar el seu lloc. De fet, la republicana Alba Vergés està fent de vicepresidenta primera amb funcions de presidenta.

  • El seu retorn seria una bufetada pels partits que van suspendre-la de la presidència (ERC, PSC, Comuns i CUP). A més, és conegut que Borràs ha amenaçat d'emprendre accions legals per denunciar la cambra per la seva suspensió.

Condemna: Si Borràs resulta inhabilitada, la Junta Electoral Central obligarà el Parament a substituir el seu escó. També, la direcció de Junts haurà de decidir si la manté com a presidenta.

  • D'altra banda, a Junts se li complica la presidència del Parlament, ja que van trencar el pacte amb ERC sortint de l'executiu. Tot i això, l'afinitat independentista està prou afiançada a les institucions perquè els republicans busquin un pacte amb Junts. 

Candidats: Alguns noms que han sonat per subsituir Borràs en la presidència de la cambra en cas que sigui condemnada són el de les diputades de Junts Ana Erra i Aurora Madaula. Els seus perfils són molt diferents. Erra, més moderada, i Madaula, molt propera a la presidenta de Junts.

Al detall: La votació del president de la cambra catalana s'ha de fer a través d'un vot individual, secret, per cada diputat, que ha de dipositar dins l'urna el nom del seu candidat.

  • En cas que hi hagués un empat entre dos, el reglament marca que la votació s'ha de repetir entre els dos candidats més votats. Si aquest empat persisteix, es resoldria a favor de qui hagi tingut més vots en les eleccions, i el PSC va ser qui va guanyar els últims comicis.

 

Categoria: Política