Política
L'excomissari José Manuel Villarejo el març de 2021
Foto: L'excomissari José Manuel Villarejo el març de 2021 | acn
Operació Catalunya

El dinar que va iniciar l'operació Catalunya: "Guàrdia Civil i Policia estan emprenyats"

Temps de lectura: 3 minuts
L'excomissari José Manuel Villarejo el març de 2021
Foto: L'excomissari José Manuel Villarejo el març de 2021 | acn

El 27 de setembre de 2012 va començar la guerra bruta contra l'independentisme i, concretament, contra el procés.

Què en sabem? Un dinar a Madrid entre Eugenio Pino, director adjunt de la Policia (DAO), l'excomissari José Manuel Villarejo i un històric comandant de la Policia Nacional, va assentar les bases per planificar la fabricació de casos judicials ficticis i dirigir la maquinària de l'Estat contra la cúpula política de l'independentisme.

  • Segons publica El Món, el dinar serveix de preàmbul del Proyecto Barna, que acaba  esdevenint en l’Operació Catalunya. Comencen a parlar sobre què fer davant la “indefensió” del govern espanyol davant del sobiranisme.

Context: Dies abans s'havia produït a Barcelona la primera gran manifestació independentista clamant un referèndum. A finals de 2012,  el president Artur Mas (CiU) pacta amb Oriol Junqueras (ERC) la voluntat de celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya.

Al detall: En el dinar hi participa Agustín Linares, dirigent de la Policia Nacional des de 1984 fins al 1997, i mentor de Villarejo.

  • Linares recorda un líder antisistema dels anys 80 per comparar l'actual situació, tot i que ara el problema és “polític” per culpa de "Mas" i amb "Pujol" al capdavant. 
  • Assegura que el govern espanyol està “indefens” i que "Policia i Guàrdia Civil estan emprenyats". 
  • Els 3 comensals critiquen l'aleshores ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, per rellevar José Luis Olivera al capdavant de la Unitat de Delictes Econòmics i Financers (UDEF) quan s'està investigant el cas Palau i la família Pujol i Convergència. Pino està neguitós perquè en aquests casos la policia judicial "va a la seva puta bola".

En profunditat: El diari digital ha publicat els àudios de les converses que recullen el següent:

Un "cop d'Estat": Eugenio Pino (Policia Nacional) albira un "cop d'Estat" i mostra el seu neguit per resoldre el problema de Catalunya. 

  • Creu que als catalans els hi donaran "fins i tot l'or de Moscou". Pino expressa la seva opinió sobre la història i lloa el Conde Duque de Olivares. 
  • Es queixa que als catalans els puguin donar el mateix que els bascos, on empreses com el BBVA o Iberdrola paguen l’IVA a Euskadi i tenen el negoci a Catalunya.
  • "Els catalans són molt seus", avisa. Tots tres estan convençuts que l’independentisme guanyaria un referèndum, tot i que no els donaria els diners que creuen que Espanya s’emporta.

"Els catalans no tenen ni puta idea de gestionar": Ho diu Linares i Pino recorda que Catalunya té un deute de 140.000 milions d'euros.

  • Entra en acció Villarejo que fa referència al repartiment de poder entre unes famílies determinades a Catalunya.
  • Linares i Villarejo parlen sobre el cafè per a tothom i creuen que Mas vol "currarse el espanto" i posen l'exemple del "boig Ibarretxe", que el van fer fora. 
  • Els 3 comensals creuen que els polítics catalans volen quedar “impunes” pel cas Palau i el de les ITV i que, per això, munten el procés. 
  • Pino qualifica de "tremendo" el cas Palau i els comptes d'Andorra on creuen que hi ha diners de la corrupció. 
  • Lamenten que l'"imbècil" d'Enrique Rodríguez Ulla, el cap de la Policia Judicial no els faci cas i persegueixi aquests casos. 6 mesos després, Ulla serà destituït