Política
Marta Vilalta
Foto: Marta Vilalta | ACN
Parlament

ERC vol el relleu de Borràs per refer de nou la majoria independentista

Temps de lectura: 2 minuts
Marta Vilalta
Foto: Marta Vilalta | ACN

ERC creu que un relleu de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, seria una "oportunitat" per refer la majoria independentista. 

Per què és important? Borràs va ser apartada de la presidència de la cambra pel seu judici. Després de celebrar-se, la Fiscalia ha mantingut la seva petició de sis anys de presó i vint-i-un d'inhabilitació per la presidenta de Junts per prevaricació i falsedat documental. 

Què diu? La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha opinat que un possible relleu de Laura Borràs a la presidència del Parlament seria una "oportunitat" per refer la majoria independentista. 

  • La republicana diu que cal esperar la sentència per estudiar què es fa, i ha subratllat que parlaran amb Junts "en els pròxims dies".
  • També ha afegit que intueix que podria ser una "oportunitat" per consensuar acords, reconstruir confiances i refer la majoria independentista.
  • Així mateix, la dirigent d'ERC ha rebutjat que la presidència del Parlament recaigui en el PSC, i que aquest càrrec l'ha de tenir algú de la majoria independentista.

En detall: Vilalta no ha entrat a valorar si Borràs ha de poder cobrar el 80% del seu salari (150.000 euros bruts anuals) durant quatre anys després del seu cessament. La llei actual preveu que els expresidents de la cambra puguin cobrar el 80% del seu sou durant uns anys un cop ja no exerceixen.

Context: El judici de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ja està vist per sentència. Després de set vistes orals, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, haurà de dictar una resolució.

  • La presidenta de Junts s'ha assegut al banc dels acusats per suposadament haver adjudicat contractes per valor de 300.000 euros, des de la direcció de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), a l'informàtic (i llavors amic) Isaías Herrero.
  • La Fiscalia demana per ella 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental. En canvi, per Isaías Herrero han rebaixat la pena inicial de 6 a 2 anys de presó.