Política
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, intervé a la trobada feminista 'La força que transforma'
Foto: La ministra d'Igualtat, Irene Montero, intervé a la trobada feminista 'La força que transforma' | Fernando Sánchez / Europa Press
Igualtat

La reforma de la llei del 'només sí és sí' arriba al Congrés amb el govern dividit

Temps de lectura: 3 minuts
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, intervé a la trobada feminista 'La força que transforma'
Foto: La ministra d'Igualtat, Irene Montero, intervé a la trobada feminista 'La força que transforma' | Fernando Sánchez / Europa Press

La reforma de la llei del 'només sí és sí' arriba aquest dimarts al Congrés amb la relació entre els socis del govern PSOE-Unidas Podemos molt tensada. De fet, la votació arriba sense el suport de la formació lila, mentre se succeeixen les converses per intentar arribar a un acord 'in extremis'.

Per què és important? La llei actual en vigor ha estat molt polèmica per les rebaixes de penes d'agressors sexuals. Aquest dimarts, en la setmana del 8-M, el Congrés intentarà posar fi al problema amb una eforma del text.

Què en sabem? Aquest dilluns, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha confirmat que la seva formació votarà a favor de la presa en consideració de la reforma de la llei.

  • Aquests vots del PP juntament amb els de Vox podran fer prosperar el text, fet que ha cabrejat molt els socis de govern d'Unides Podem.

Què han dit? La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha replicat aquest dilluns a Podem que és la formació lila qui ha de "recapacitar" sobre la seva posició amb la reforma.

  • Alegría ha defensat la necessitat de modificar la norma per evitar els "efectes indesitjats" que ha tingut, és a dir, les rebaixes de condemna a agressors sexuals.
  • Sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb el partit lila, Alegría ha dit que "mai s'ha de donar res impossible".
  • Per la seva part, la coportaveu de Podem Alejandra Jacinto ha opinat que és "inconcebible" que en la votació els socialistes triïn "unir els seus vots als de PP i Vox", que són "declaradament antifeministes". 

Situació actual: Amb tot, les negociacions entre el PSOE i Unides Podem es preveuen que es produeixin encara aquest dimarts, amb la qual cosa es podria arribar a un acord abans de la votació.

  • La vicepresidenta del govern, Yolanda Díaz, diu que encara és possible l'acord entre els socis de l'executiu espanyol.
  • "No em rendeixo mai. Falten prou hores per arribar a un acord. Això és el que m'agradaria i desitjo que passi demà", ha dit Díaz.

La reforma, al detall: El PSOE va presentar dilluns 6 de febrer al Congrés dels Diputats la seva reforma de la llei del 'només sí és sí'.

  • La reforma de Llei proposada pels socialistes recupera la diferenciació de les penes en funció de si hi ha "violència o intimidació".
  • Planteja penes més greus si l'acte sexual es comet "amb violència o intimidació" o "sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat".
  • La reforma augmenta les condemnes i delimita les forquilles de penes. Les penes proposades són les anteriors a la llei, les del Codi Penal del 2010.

Tanmateix, Unides Podem considera que amb la introducció dels supòsits de violència i intimidació es perjudica la víctima i que li serà més difícil de provar la culpabilitat de l'agressor.

  • És per això que des de Podem demanen que cal "mantenir el consentiment el centre" i "cuidar la majoria feminista".