Política
La ministra d'Igualtat Irene Montero
Foto: La ministra d'Igualtat Irene Montero | EFE
Llei del 'només sí és sí'

El PSOE aprova la reforma del "només sí és sí" amb la dreta i sense Unides Podem

Temps de lectura: 2 minuts
La ministra d'Igualtat Irene Montero
Foto: La ministra d'Igualtat Irene Montero | EFE

El PSOE aconsegueix tramitar la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ amb el suport de PP, Cs, PDeCAT i PNB i l’oposició d’Unides Podem.

Què en sabem? En la votació d'aquest dimarts al vespre al Congrés, s'ha evidenciat el trencament entre els socis de coalició amb el vot en contra d'Unides Podem.

  • També s'hi han oposat ERC, EH Bildu i la CUP. Vox, JxCat i Més País s'han abstingut.

Què han dit? La secretaria d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha presentat el seu partit com a la formació que "assumeix la responsabilitat" de modificar la norma, tot criticant que els seus socis de govern no hagin fet "propostes per millorar la llei".

  • "Parlin més de solucions que és el seriós i el madur. Quan es tracta de qüestions de tanta rellevància no importa amb qui, sinó per a què", ha afegit Fernández.
  • Per la seva banda, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha lamentat que la reforma de la llei no es produeixi amb un acord entre el govern i considera "una mala notícia, i més a les portes del 8-M que el PSOE es doni la mà amb la dreta" per "tornar al Codi Penal de la violència i la intimidació".
  • La diputada d'ERC al Congrés, Pilar Vallugera, ha criticat l'enfrontament entre PSOE i Unides Podem. "Em sembla decebedor, molt poc professional i que les dones no s'ho mereixen", ha dit Vallugera, que ha lamentat que malgrat que ERC es va oposar a tramitar-ho d'urgència per donar-los temps per negociar no han "entrat en raó".

Context: El PSOE va presentar dilluns 6 de febrer al Congrés dels Diputats la seva reforma de la llei del 'només sí és sí'.

  • La reforma de Llei proposada pels socialistes recupera la diferenciació de les penes en funció de si hi ha "violència o intimidació".
  • Planteja penes més greus si l'acte sexual es comet "amb violència o intimidació" o "sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat".
  • La reforma augmenta les condemnes i delimita les forquilles de penes. Les penes proposades són les anteriors a la llei, les del Codi Penal del 2010.