Política
El president de la Generalitat
Foto: El president de la Generalitat | Europa Press
Comptes Generalitat

Els pressupostos, a la fase final entre retrets per la renda bàsica universal

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat
Foto: El president de la Generalitat | Europa Press

Els pressupostos de la Generalitat entren a la fase final. L'últim pas no exempt de polèmica, en aquest cas per la renda bàsica universal que divideix els dos grans actors del pacte pressupostari: Esquerra Republicana i el PSC.

Per què és important? Aquest divendres es votarà definitivament, després de passar per les comissions de cada departament, els comptes de la Generalitat pel 2023.

Què és? Consisteix en un pla pilot destinat a 5.000 persones que rebrien una assignació monetària individual i universal. Els majors d'edat, 800 euros mensuals i altres menors, 300 euros. Encara que l'objectiu de la mesura és que la pugui rebre tothom menys el 10% de rics o declarants de l'impost sobre el patrimoni.

La polèmica: Els republicans i els socialistes es presenten a aquest ple on es debatrà i votarà el Projecte de llei dels pressupostos amb les posicions molt distants respecte al pla pilot de la renda bàsica universal.

  • Tot i que els comptes no perillen, aquesta mesura socioeconòmica allunya i confronta ERC i PSC. Els socialistes es nega a validar la mesura que l'executiu republicà ha afegit a la llei d'acompanyament, dotada amb 40 milions, i que la frenarà durant la votació parlamentària.

En profunditat: Aquesta disparitat d'opinions entre els socis pressupostaris llima molt les relacions, que es veuen ja afectades quan encara ni s'ha aprovat definitivament els pressupostos.

  • Després que PSC i Junts s'alineessin en la comissió d'Economia per suprimir l'assignació monetària que el Govern havia destinat a la llei d'acompanyament per la renda bàsica universal, els socialistes s'allunyen dels republicans.

Què diuen? Fonts del PSC asseguren que aquest pla pilot genera "frustració" perquè és gairebé impossible d'aplicar. "Val més de 50 mil milions d'euros que no tenim", afirmen aquestes mateixes fonts.

  • Els republicans consideren que el PSC incompleix l'acord pressupostari segellat l'1 de febrer entre ambdues formacions, però Illa s'acull a què en cap apartat de l'acord s'inclou la renda bàsica universal.
  • Efectivament, en el pacte no hi ha cap precepte explícit sobre aquesta mesura, però a l'apartat 12è, relatiu als 'compromisos', s'indica explícitament que el PSC es compromet a votar a favor del projecte de pressupostos i del projecte de llei de mesures fiscals i financeres, i a "garantir que el contingut dels projectes de llei no es veu alterat durant la seva tramitació parlamentària".