Política
El president de la Generalitat
Foto: El president de la Generalitat | Kike Rincón / Europa Press
Parlament

Junts i PSC s'alien per tombar la Renda Bàsica Universal

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat
Foto: El president de la Generalitat | Kike Rincón / Europa Press

Junts i Partit Socialista s'han aliat per tombar el pla pilot de la Renda Bàsica Universal que Esquerra ha inclòs a la llei d'acompanyament dels pressupostos. 

Per què és important? Els socialistes i juntaires s'han tornat a agafar de la mà per votar en contra de la mesura socioeconòmica dels republicans.

Què és? Consisteix en un pla pilot destinat a 5.000 persones que rebrien una assignació monetària individual i universal. Els majors d'edat, 800 euros mensuals i altres menors, 300 euros. Encara que l'objectiu de la mesura és que la pugui rebre tothom menys el 10% de rics o declarants de l'impost sobre el patrimoni.

En profunditat: El PSC ha defensat que la Renda Bàsica Universal mai ha tingut prou suports al Parlament per tirar endavant, amés d'assegurar que es necessita una partida milionària. Fonts del PSC asseguren que aquest pla pilot genera "frustració" perquè és gairebé impossible d'aplicar. "Val més de 50 mil milions d'euros que no tenim", afirmen aquestes mateixes fonts.

  • Tot i això, els republicans mantindran oberta l'oficina per coordinar el pla pilot, així ho ha assegurat la portaveu d'ERC. "Continuarà funcionant perquè no s’ha tocat la partida dels pressupostos que la finança", ha dit.

D'altra banda: Els republicans consideren que el PSC incompleix l'acord pressupostari segellat l'1 de febrer entre ambdues formacions, però Illa s'acull a què en cap apartat de l'acord s'inclou la renda bàsica universal.

  • Efectivament, en el pacte no hi ha cap precepte explícit sobre aquesta mesura, però a l'apartat 12è, relatiu als 'compromisos', s'indica explícitament que el PSC es compromet a votar a favor del projecte de pressupostos i del projecte de llei de mesures fiscals i financeres, i a "garantir que el contingut dels projectes de llei no es veu alterat durant la seva tramitació parlamentària".