Política
Josep Rius, portaveu de Junts, al Parlament
Foto: Josep Rius, portaveu de Junts, al Parlament | Europa Press
Tribunals

Junts actuarà en la causa de l'Operació Catalunya per saber qui és el "senyor X"

Actualitzat: Dilluns, 13 de març de 2023. 15:21
Temps de lectura: 2 minuts
Josep Rius, portaveu de Junts, al Parlament
Foto: Josep Rius, portaveu de Junts, al Parlament | Europa Press

Junts vol formar part de la causa judicial oberta per la coneguda com a Operació Catalunya per esclarir "un dels episodis més greus de guerra bruta contra l'independentisme".

Per què és important? L'Operació Catalunya és la suposada conspiració policial i política impulsada pel govern espanyol de Mariano Rajoy per frenar el procés independentista. De fet, ni l'actual executiu central se n'amaga, que l'ha considerat com "el cas més greu de corrupció".

Al detall: 

  • Els serveis jurídics del partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull estudia quines accions legals dur a terme per actuar en la causa judicial oberta i vetllar perquè "no es tanqui en fals", segons fonts internes.
  • L'objectiu és, a més d'aprofundir en les informacions conegudes recentment, depurar responsabilitats.
  • En aquest sentit, volen saber qui és el "senyor X" de l'Operació Catalunya, sent aquesta una expressió utilitzada per fer referència al màxim responsable polític dels GAL, el grup parapolicial actiu els anys 80 a Espanya.

Què diuen? Ho ha anunciat el portaveu i vicepresident Josep Rius en roda de premsa aquest dilluns 13 de març.

  • Ha assegurat que "és evident que Fernández Díaz", qui va ser ministre d'Interior durant els governs de Rajoy, "no actuava per lliure", tot fent referència, sense esmentar-lo, a l'expresident popular.
  • "L'Operació Catalunya és un escàndol i en qualsevol democràcia hauria comportat ja greus conseqüències. Amb això no ens podem posar de perfil", ha afegit.
  • "El 155, les pallisses de l'1 d'octubre, l'espionatge de Pegasus, el discurs del rei del 3 d'octubre, les trucades per fer marxar empreses de Catalunya...", ha enumerat Rius sobre la "guerra bruta" contra l'independentisme.
  • "És moment de començar a desmuntar les clavegueres de l'Estat. Exigim una investigació a fons i global".

A més: S'ha referit a l'impacte que tot plegat hauria tingut sobre qui llavors era l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

  • "Va intentar liquidar carreres polítiques de persones com el president Artur Mas o l'alcalde Xavier Trias, i es van intentar alterar resultats electorals com les eleccions del novembre del 2012 o les municipals del 2015".
  • El mateix Trias, de nou candidat als comicis del maig, ha dit recentment que creu que l'Operació Catalunya li va fer perdre les eleccions del 2015.
Categoria: Política
Etiquetes: Tribunals Junts