Política
Fernando Grande-Marlaska
Foto: Fernando Grande-Marlaska | ACN
Sistema judicial

La Moncloa obre la porta a reformular la inimputabilitat dels menors de 14 anys

Temps de lectura: 2 minuts
Fernando Grande-Marlaska
Foto: Fernando Grande-Marlaska | ACN

El govern espanyol assegura que està treballant per "prendre mesures" sobre la inimputabilitat dels menors de 14 anys. 

Per què és important? La llei espanyola que regula la responsabilitat penal del menor diu que quan l'autor d'un suposat delicte sigui menor de 14 anys, no se li exigirà cap responsabilitat. S'aplicarà el Codi Civil, és a dir, la responsabilitat civil pels pares de l'autor. 

Què diu? El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha garantit que el govern espanyol està treballant per "prendre mesures" a l'hora d'afrontar la inimputabilitat dels menors de 14 anys. 

  • Marlaska ha obert la porta a retocar la llei que afecta els menors de 14 anys. 

En detall: El ministre ha fet aquestes declaracions a conseqüència de la violació d'una nena d'onze anys a Badalona per part de sis menors, tres d'ells menors de catorze anys. 

  • Marlaska ha definit la violació grupal de Badalona per part d’un grup d’adolescents com un fet “absolutament preocupant” i ha demanat “reflexionar” sobre com ha de respondre el sistema judicial vers els agressors sexuals menors de 14 anys.
  • El ministre ha obert la porta a afrontar aquests casos amb respostes individualitzades o bé amb reformes penals. “Ja estem treballant per veure quina ha de ser la resposta més adequada”, ha assegurat.
  • El titular d'Interior ha traslladat “l’empatia i solidaritat” del govern espanyol amb la víctima de Badalona, i ha afirmat que l’executiu “ha d’estudiar adequadament i detingudament” com afrontar el “problema” de les agressions sexuals comeses per joves menors de 14 anys, els quals són inimputables.

D'on venim: Una nena d'onze anys va ser violada per sis menors en un centre comercial de Badalona. Aquesta agressió ha obert el debat sobre la inimputabilitat dels menors de catorze anys. 

  • Un dels agressors comparteix centre educatiu amb el germà de la víctima
  • El centre no el pot expulsar perquè no ha infringit cap norma interna.
  • El noi, però, està en un despatx aïllat de la resta d'alumnes fins que el departament d'Educació "els doni directrius concretes sobre què cal fer".