Política
Parlament de Catalunya
Foto: Parlament de Catalunya | David Zorrakino / Europa Press
Parlament de Catalunya

El PSC vol eliminar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament

Temps de lectura: 2 minuts
Parlament de Catalunya
Foto: Parlament de Catalunya | David Zorrakino / Europa Press

Els socialistes defensen la proposta d'eliminar les pensions vitalícies als expresidents del Parlament de Catalunya. 

Situació actual: La llei actual del 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president de la cambra abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l'ha exercit o un mínim de 4 anys.

Què demanen? El PSC proposa que els expresidents que cobrin la pensió vitalícia tinguin sis mesos de transició per cobrar només el 20% de sou, i que els que estan en procés de jubilació sigui del 10%. 

  • La reforma afectaria cinc expresidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent.

Què diu? La portaveu dels socialistes, Èlia Tortolero, ha defensat la proposta dels socialistes per eliminar les pensions vitalícies a expresidents del Parlament i ha assegurat que són "un reflex d'altres èpoques".

  • El PSC ha registrat aquest dilluns una proposició per modificar la llei que regula les pensions als presidents del Parlament. 
  • Tortolero ha argumentat que "la ciutadania i la gent del carrer no entenen certs privilegis" i que, per tant, cal eliminar-los. A més, ha insistit que és una proposta que "no va en contra de ningú ni és per cap cas en concret".
  • La socialista ha explicat que han enviat la seva proposta a la resta de grups parlamentaris i els ha instat a donar-hi suport: "Fer política útil és ser exemplar", ha dit. 

En detall: L'actual norma també preveu que si es moren els presidents o expresidentes del Parlament, el cònjuge vidu cobri una pensió vitalícia equivalent al 50%. I, en el cas de mort del cònjuge vidu, la llei diu que la pensió ha de beneficiar en la mateixa quantia els fills menors fins que arribin a la majoria d’edat.

  • Sobre aquest aspecte, el PSC vol reduir aquesta retribució de pensió de viduïtat al 5% del sou durant 6 mesos per als expresidents vius. 
Categoria: Política
Etiquetes: PSC Parlament