Política
La directora del CNI, Esperanza Casteleiro
Foto: La directora del CNI, Esperanza Casteleiro | Eduardo Parra / Europa Press
Pegasus

L'Audiència de Barcelona ordena interrogar la directora del CNI pel cas Pegasus

Temps de lectura: 2 minuts
La directora del CNI, Esperanza Casteleiro
Foto: La directora del CNI, Esperanza Casteleiro | Eduardo Parra / Europa Press

L'Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona que prengui declaració a l'empresa israeliana NSO, fabricant del programari espia 'Pegasus', i de la directora del CNI des del maig passat, Esperanza Casteleiro.

Per què és important? El programa Pegasus s'ha utilitzat per espiar diversos dirigents independentistes. De fet, el CNI va reconèixer la seva utilització per espiar a 18 dirigents, entre ells el president Pere Aragonès.

  • El Parlament Europeu va redactar un informe en què apuntava al govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme. 

Què en sabem? L'Audiència ho ordena en el marc de la investigació per l'espionatge de l'eurodiputada Diana Riba i del diputat al Parlament Josep Maria Jové, tots dos d'ERC, després que ho reclamessin tots dos i s'hi oposés la fiscalia i el propi jutjat.

  • També ordena que es faci un informe pericial independent sobre els mòbils dels dos polítics, que hauran de ser entregats al jutjat.
  • Tenint en compte la investigació feta pel Defensor del Poble, que va concloure que el CNI ha sotmès la interceptació de comunicacions al control judicial, l'Audiència veu pertinent que es demani informació al CNI sobre la compra del programari espia i el seu ús sobre Jové i Riba.

Què diuen? L'advocat Andreu Van den Eynde, que representa Riba i Jové ha destacat que "fins ara, cap Audiència s'havia posicionat en la necessitat d'investigar el cas".

  • L'advocat creu que això "podria indicar com evolucionarà la investigació i afectar els altres procediments oberts per casos d'espionatge, com el del conseller Roger Torrent i del president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, que també han denunciat que van ser espiats amb Pegasus i el seu cas s'investiga al jutjat d'instrucció 32 de Barcelona.
  • "Fa temps que ho demanem, cal que els tribunals facin una investigació diligent del Catalangate", diu l'advocat.

D'on venim? En un primer moment, el jutjat i la Fiscalia s'hi van oposar, però ara l'Audiència els ordena rectificar.

  • L'ordre de l'Audiència arriba després que els advocats de Jové i Riba presentessin un recurs perquè la jutge del cas només havia admès a tràmit la seva querella, però ni tan sols els havia citat a ells a declarar com a querellats.

Finalment: El jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona ja està investigant fets similars sobre Ernest Maragall i Roger Torrent. 

Categoria: Política
Etiquetes: Tribunals Pegasus