Política
Pere Aragonès, a Colòmbia
Foto: Pere Aragonès, a Colòmbia | Laura Cortés / ACN
Govern

Aragonès anuncia una nova delegació de la Generalitat a Colòmbia

Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès, a Colòmbia
Foto: Pere Aragonès, a Colòmbia | Laura Cortés / ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns una nova delegació amb seu a Colòmbia.

Per què és important? Amb la nova delegació del Govern a Colòmbia, la xarxa continua el seu desplegament i s’elevarà a 21 Delegacions. Actualment, la Generalitat té 20 delegacions a l’exterior, de les quals 13 estan plenament operatives, 5 ho estan parcialment i 2 estan creades per decret i en procés de constitució.

Al detall: En una atenció als mitjans des de Bogotà, en el marc del viatge institucional a l'Amèrica Llatina...

  • Aragonès ha subratllat que l'objectiu és consolidar la relació "estreta" entre Catalunya i Colòmbia, i ampliar l'actuació de l'acció exterior de l'executiu a Sud-amèrica.
  • De fet, amb aquesta futura delegació, la presència institucional del Govern cobrirà gairebé el 100% del continent americà. Aragonès ha afegit que la nova delegació ha de ser una realitat "en els propers mesos".

Els motius: L'executiu vol reforçar els lligams polítics, econòmics, socials i culturals amb Colòmbia, i dotar-los d'un marc de "relacions estables".

  • El Govern entén que el país llatinoamericà és una de les grans potències regionals de Sud-amèrica, amb una ubicació estratègica -amb costa al Pacífic i el Carib-, fet que li dona accés als mercats més importants de la regió.

En xifres: Colòmbia és la quarta economia més gran de Sud-Amèrica i les exportacions catalanes al país van assolir una xifra rècord el 2021, 360 milions d’euros, un 54% més que l’any anterior.

  • A més, Catalunya concentra el 31% de les importacions de l’Estat a Colòmbia i gairebé el 10% de les inversions colombianes a l’Estat.
  • A Colòmbia hi viuen actualment 7.039 catalans i hi ha dues comunitats de catalans establertes, una a Bogotà i una a Medellín. A Catalunya hi viuen actualment 54.820 colombians.

A la pràctica: Una nova delegació permetrà, segons l'executiu, vehicular i redoblar el compromís del Govern i de la societat catalana amb el procés de pau i amb tots els actors (ONG’s, sindicats, entitats, agències, organismes internacionals) que hi treballen, tal com defensa el departament d'Exteriors que lidera la consellera Meritxell Serret.

A partir d'ara: Aquesta mateixa setmana es farà un pas més en aquest sentit amb la inauguració de la seu de la delegació del Govern al Con Sud, a Buenos Aires. Serà la primera obertura física d’una Delegació de l'executiu de Pere Aragonès.