Política
Els exmembres de la Mesa del Parlament durant el primer judici
Foto: Els exmembres de la Mesa del Parlament durant el primer judici | ACN
Tribunals

La Mesa del Parlament de Forcadell, de nou a judici

Temps de lectura: 2 minuts
Els exmembres de la Mesa del Parlament durant el primer judici
Foto: Els exmembres de la Mesa del Parlament durant el primer judici | ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) comença aquest dimarts el judici repetit contra la Mesa del Parlament del 2017. 

El motiu: La repetició del judici es deu al fet que el Tribunal Suprem va considerar que s'havia de tornar a celebrar per la falta d'imparcialitat del president del tribunal, Jesús María Barrientos, i del magistrat Carlos Ramos. 

D'on venim: El TSJC va condemnar a Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó per desobediència per haver tramitat iniciatives parlamentàries relacionades amb el procés. 

  • El tribunal els va condemnar a un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros cadascun. 
  • La cupaire Mireia Boya va ser absolta. 

En detall: El tribunal del primer judici estava format pels magistrats Jesús María Barrientos, president del TSJC, Carlos Ramos, que era el ponent, i Jordi Seguí. 

  • Anna Simó va recusar als dos primers i el Suprem ho va acceptar. 
  • El Suprem va anul·lar la sentència perquè va considerar vulnerat el dret dels acusats a un tribunal imparcial, ja que dos dels magistrats havien exterioritzat en resolucions prèvies una presa de posició explícita sobre qüestions que van constituir objecte essencial del judici. 

Situació actual: El nou tribunal, el del segon judici, estarà presidit per Fernando Lacaba i format també per Francesc Segura i Maria Jesús Manzano.

  • Aquest dimarts comença el nou judici amb el torn de les qüestions prèvies i l'interrogatori dels acusats.
  • Els exmembres de la Mesa del Parlament de l'expresidenta Carme Focradell estan acusats per un delicte de desobediència.

Previsions: Per a dimecres està previst l'interrogatori de set testimonis, com altres membres de la Mesa com José María Espejo Saavedra i David Pérez, l'expresident del Parlament, Ernest Benach, i els lletrats Antoni Bayona, Xavier Muro i Pere Sol.

  • Dijous està prevista la presentació dels informes finals i l'últim torn de paraula.