Política
Oriol Junquras, Dolors Bassa i Raül Romeva
Foto: Oriol Junquras, Dolors Bassa i Raül Romeva | Europa Press
Tribunals

Junqueras, Bassa i Romeva demanen la nul·litat de la revisió de la sentència de l'1-O

Temps de lectura: 2 minuts
Oriol Junquras, Dolors Bassa i Raül Romeva
Foto: Oriol Junquras, Dolors Bassa i Raül Romeva | Europa Press

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa han presentat davant del Tribunal Suprem els incidents de nul·litat de la revisió de la sentència per l’1-O. 

Què diuen? Les defenses dels republicans Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolor Bassa reiteren al Suprem que els seus clients no van cometre cap delicte, tal com defensen des de l'inici del judici del procés. 

  • Els advocats denuncien que, en la revisió de la sentència, no es va aplicar la reforma del Codi Penal.
  • Ho justifiquen dient que s'ha mantingut la pena per malversació, un delicte que els advocats qüestionen perquè apunten que no hi va haver corrupció. 
  • A més, denuncien que es manté la inhabilitació absoluta i que, per tant, es vulnera el dret de representació i participació política. 

En detall: Les defenses expliquen que tot i caure el delicte de sedició, el més greu, la pena dels seus clients queda intacta. Els advocats dels republicans ho consideren una "qüestió bastant il·lògica". 

El motiu: L’objectiu de les defenses és esgotar la via interna per arrossegar la causa al Tribunal Europeu de Drets Humans.

  • “Hi ha una sèrie de vulneracions de drets fonamentals associades al fet de no voler aplicar la llei més favorable, que és la llei actual”, ha assegurat l'advocat Van den Eynde.

D'on venim: El passat mes de febrer, el Tribunal Suprem va confirmar la sentència als condemnats pel judici del procés després de revisar-la amb la reforma del Codi Penal, on es derogava el delicte de sedició i es reformava el delicte de malversació. 

  • La sala penal del Tribunal Suprem va condemnar Junqueras, Romeva, Turull i Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació.
  • A tots ells els manté les penes d'inhabilitació absoluta fins al 2031, en el cas de Junqueras i Bassa, i fins al 2030, a Romeva i Turull, perquè el tribunal rebutja rebaixar les penes per malversació. 

 

Categoria: Política