Política
Membres del govern espanyol al Congrés de Diputats
Foto: Membres del govern espanyol al Congrés de Diputats | Gabriel Luengas / Europa Press
Espionatge

La Moncloa nega un boicot contra la missió Pegasus de l'Eurocambra a Espanya

Temps de lectura: 2 minuts
Membres del govern espanyol al Congrés de Diputats
Foto: Membres del govern espanyol al Congrés de Diputats | Gabriel Luengas / Europa Press

El govern espanyol nega que estigui boicotejant la visita de la missió del Parlament Europeu a Espanya per investigar l'espionatge polític amb Pegasus. 

Per què és important? Representants de l'Eurocambra que investiguen l'afer Pegasus visitaran Madrid el pròxim dilluns 20 i el dimarts 21 d'aquest mes. Aquestes dates, després que l'independentisme batalli al Parlament Europeu, han coincidit en dilluns festiu a la comunitat madrilenya i dimarts amb la moció de censura de Vox.

En detall: Segons l'ACN, fonts de la Moncloa asseguren que "no s'està boicotejant res" i que aquesta qüestió és "judicial, no política" que es troba en "procés d'investigació". 

  • Les mateixes fonts recorden que en aquest cas l'executiu espanyol "és part afectada" perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, i diversos ministres també van ser espiats per aquest sistema. 
  • A més, asseguren que el govern espanyol va posar el cas de l'espionatge en mans dels tribunals i destaquen que hi ha "màxima col·laboració amb la justícia". 
  • "S'ha aportat tota la informació que ha demanat l'Audiència Nacional" i "s'ha donat informació en l'àmbit parlamentari a través de la Comissió de Secrets Oficials i informació reservada", diuen. 

Previsions: Els investigadors han de concretar aquest divendres el seu calendari definitiu, però el fet que estigui plantejada per dilluns i dimarts de la setmana que –dilluns és festa a Madrid i el Congrés va fixar per dimarts l'inici de la moció de censura de Ramón Tamames contra Pedro Sánchez- dificulta les hipotètiques reunions amb membres de l'executiu espanyol o amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

  • Aragonès participarà el pròxim dimarts en una trobada de víctimes institucionals amb la Comissió Pegasus al Congrés, on també hi serà la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, i l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Margall.

Context: ERC, Junts, CUP, Òmnium Cultural i l'ACN asseguren que la missió europarlamentària a Madrid està sent boicotejada i així ho han denunciat davant del Comitè d'Investigació de l'espionatge que ha impulsat el Parlament Europeu.

  • L'independentisme ha urgit al comitè Pegasus a tirar endavant la missió i a incloure una representació "transversal" de les víctimes del Catalangate.