Política
El conseller d'Interior
Foto: El conseller d'Interior | Laia Solanellas / Europa Press
Policia

El Govern reestructura per la via ràpida els Mossos d'Esquadra de Trapero

Temps de lectura: 2 minuts
El conseller d'Interior
Foto: El conseller d'Interior | Laia Solanellas / Europa Press

El Govern ha reestructurat els Mossos d'Esquadra per la via ràpida, a través d'un decret, que reemplaça el que hi havia vigent d'ençà que Josep Lluís Trapero comandava el cos policial, el 2011.

Per què és important? Amb aquest canvi estructural s'adapta el cos policial a les noves necessitats de seguretat públiques, ja que actualment tenia "un funcionament obsolet", apunten fonts de l'executiu.

En què consisteix: El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat i liderat el canvi a la policia catalana, posant l'horitzó a l'any 2030.

  • El conseller ha anunciat una nova Prefectura, que serà encapçalada per un comissari en cap i un subcap executiu, que serà el segon comandament operatiu del cos. També destaca la nova Comissaria Superior de Seguretat Ciutadana o la innovadora Comissaria General de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació 
  • Es crea la nova Regió Policial Virtual que durà a terme funcions de policia comunitària en l’entorn virtual i s’apostarà per la lluita contra el cibercrim, les violències sexual i la corrupció.

En profunditat: L'executiu català ha reestructurat tot el cos policial de Mossos a cop de decret i això no ha agradat gens a Junts, que ha criticat el conseller Elena i ha assegurat que és "el pitjor conseller d'Interior de la història".

  • Els comuns demanaran la compareixença del conseller Elena perquè doni explicacions pel decret de reestructuració a més d'acusar-lo de no dialogar.
  • Des de posicions republicanes, el departament d'Interior controlat per ERC, han argumentat que l'estructura actual de Mossos no s'adaptava gens a les necessitats actuals i que els delictes en el món virtual ocupaven la gran part de la feina.

Al detall: El nou organigrama complet explica que la Prefectura de la Policia disposarà de sis comissaries superiors o generals: la Comissaria Superior Territorial, la Comissaria Superior de Seguretat Ciutadana, la Comissaria Superior Tècnica, la Comissaria General d’Investigació Criminal, la Comissaria General d’Informació i la Comissaria General dels Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Què significa: Aquest canvi que sacseja de dalt a baix el cos policial implica molts canvis, entre ells donar per acabat el desplegament que va comandar el major Trapero amb Puigdemont a la Generalitat.