Política
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, en una imatge d'arxiu
Foto: Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, en una imatge d'arxiu | ACN
Referèndum de l'1-O

L'Advocacia de l'Estat no acusa Salvadó i demana condemnar Garriga i Jové

Temps de lectura: 2 minuts
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, en una imatge d'arxiu
Foto: Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, en una imatge d'arxiu | ACN

Ha transcendit la petició de condemna de l'Advocacia de l'Estat per a Josep Maria Jové i Natàlia Garriga, mentre que deixa sense acusació a Lluís Salvadó per l'1-O.

Per què és important? Aquest és un dels judicis pendents contra els líders independentistes per la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Què en sabem? 

  • Els serveis jurídics del govern espanyol demanen tres anys i mig de presó i set anys d'inhabilitació per a Jové, president del grup parlamentari d'ERC. L'acusa un presumpte delicte de malversació i un altre de desobediència greu.
  • També demana al tribunal inhabilitar la consellera Garriga durant un any per un presumpte delicte de desobediència greu.
  • Ara bé, creuen que el diputat Salvadó no va cometre cap delicte per l'organització del referèndum independentista.

Mentrestant: La fiscalia, en canvi, demana set anys de presó per a Jové i 32 anys d’inhabilitació, i sis anys i tres mesos de presó i 27 anys i tres mesos d’inhabilitació per a Salvadó. Les dues parts sí que coincideixen en l’acusació de Garriga.

Què diuen? 

  • ERC ha situat l'acusació de l'Advocacia de l'Estat pels fets de l'1-O contra el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, dins la "causa general" contra l'independentisme.
  • Els republicans reiteren que fer un referèndum "no és un delicte sota cap Codi Penal", després que aquest supòsit quedés "explícitament despenalitzat" l'any 2005. ERC "constata" que la judicatura "continua segrestada per la dreta i l'extrema dreta espanyoles" i veu "evident" que "el conflicte polític continua vigent".
  • Amb tot, també posa de relleu que les penes que demana l'Advocacia de l'Estat són menors a les de la Fiscalia, fet que atribueix a la reforma del Codi Penal.

Context: 

  • L'actual consellera està processada per habilitar una nau propera al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació per fer-la servir per a l'1-O quan era directora dels Serveis de Vicepresidència, Economia i Hisenda.
  • A Jové, exsecretari general de Vicepresidència, se l'acusa de desobeir el Tribunal Constitucional i d'aconseguir dades dels votants de forma irregular a través de l'Idescat per presumptament elaborar el cens.
  • Jové, l'exsecretari d'Hisenda, està acusat d'idear estructures d'estat i de finançament per quan Catalunya aconseguís la independència.
Categoria: Política