Política
Els diputats del Parlament Europeu pel partit liberaldemòcrates 66, Sophie in 't Veld, i pel Partit Popular Europeu, Jeroen Lenaers
Foto: Els diputats del Parlament Europeu pel partit liberaldemòcrates 66, Sophie in 't Veld, i pel Partit Popular Europeu, Jeroen Lenaers | Fernando Alvarado / EFE
Pegasus

La missió de l'Eurocambra sobre Pegasus marxa "decebuda" per no haver vist ministres

Temps de lectura: 2 minuts
Els diputats del Parlament Europeu pel partit liberaldemòcrates 66, Sophie in 't Veld, i pel Partit Popular Europeu, Jeroen Lenaers
Foto: Els diputats del Parlament Europeu pel partit liberaldemòcrates 66, Sophie in 't Veld, i pel Partit Popular Europeu, Jeroen Lenaers | Fernando Alvarado / EFE

El president del comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús de programaris com Pegasus a la UE, Jeroen Lenars, ha assegurat aquest dimarts que no ha vist un "gran desig de boicot" per part del govern espanyol a la missió a Madrid sobre l'espionatge.

Per què és important? El programa Pegasus s'ha utilitzat per espiar diversos dirigents independentistes. De fet, el CNI va reconèixer la seva utilització per espiar a 18 dirigents, entre ells el president Pere Aragonès.

  • El Parlament Europeu va redactar un informe en què apuntava al govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme. 

En detall: En la roda de premsa final de la visita a l'Estat, Lenaers ha lamentat que la delegació no s'hagi reunit amb els ministres del govern espanyol responsables de carteres relacionades amb els programaris espia i tampoc amb ministres que han estat espiats.

  • Malgrat admetre que el moment era "complicat" per la moció de censura de Vox que se celebra aquest dimarts, el president del comitè ha dit que reunir-se amb el secretari d'estat d'Afers Europeus, Pascual Navarro, era "millor que res".

Què han dit? 

  • "Haguéssim preferit trobar-nos amb altres membres del govern responsables de qüestions relacionades amb els programaris espia i amb els qui han estat víctimes d'espionatge per part de tercers països. Estem decebuts de no haver-nos trobat amb més autoritats, però entenem les circumstàncies", ha dit Lenaers.
  • "No crec que el president del govern s'hagi organitzat una moció de censura contra ell mateix", ha dit. A més, ha indicat que "totes les missions tenen les seves dificultats" i que en la missió a Madrid "no n'hi ha hagut més que en qualsevol altra".
  • En la seva conclusió de la trobada, Lenaers ha demanat investigar "a fons" l'espionatge a l'Estat i ha celebrat els plans per millorar la transparència dels serveis d'intel·ligència i el marc legal del CNI.
  • Sobre l'actitud del govern espanyol, la ponent del comitè, Sophie In't Veld, ha estat més crítica que Lenaers i ha recordat que els executius han tingut un any per donar al comitè la informació que han demanat.

A més: Els eurodiputats que investiguen l'ús del sistema Pegasus no han descartat que al darrere es trobi Marroc i, tot i que "no està clar qui va espiar", les "pistes" apunten a tercers països, entre ells el nord-africà.

Categoria: Política