Política
El candidat de la moció de censura, Ramón Tamames
Foto: El candidat de la moció de censura, Ramón Tamames | Eduardo Parra / Europa Press
Moció de censura

Sánchez acusa Tamames de "blanquejar" Vox i ell el critica pels seus pactes

Temps de lectura: 4 minuts
El candidat de la moció de censura, Ramón Tamames
Foto: El candidat de la moció de censura, Ramón Tamames | Eduardo Parra / Europa Press

Aquest dimarts s'ha viscut el debat de la moció de censura presentada per Vox contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Per què és important? És el segon intent de la formació d'extrema dreta per fer fora de l'executiu espanyol el president socialista; la moció es veu abocada al fracàs només amb suport del partit de Santiago Abascal i l'abstenció del PP.

En detall: El ple ha començat aquest matí a les 9:00 i s'ha allargat més de sis hores a les 15:20 quan la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, ha aixecat la sessió fins a les 16:00, moment en què han intervingut els representants dels grups parlamentaris.

  • El candidat a la presidència proposat per Vox és l'economista Ramón Tamames que ha trigat dues hores i 40 minuts a intervenir.
  • Les rèpliques del president Sánchez s'han allargat fins a les 13:30.

Què ha dit Tamames? Tamames, ha lamentat que el govern espanyol "estigui dominat" per la "sobrerepresentació" de l'independentisme per la llei electoral.

  • Ha afirmat que el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, presideix un govern "Frankenstein". "No poden anar de la mà dels independentistes que volen trencar allò que volen governar", ha insistit.
  • Alhora, Tamames ha demanat als partits constitucionals que "compleixin amb uns mínims" i els ha instat a arribar a acords en tres àmbits: un paquet de mesures econòmiques, una llei electoral que "no sobrerepresenti més" els independentistes i "una vigilància" de la corrupció.
  • El candidat ha resumit la situació actual d'Espanya assenyalant que "el poder executiu s'apodera d'altres poders" fent que no hi hagi separació de poders, que hi ha problemes en les infraestructures, que la política demogràfica és "inexistent", que hi ha deficiències en serveis públics com la sanitat i l'educació i que la política exterior es troba en una "situació crítica".

Què ha dit Sánchez? Sánchez ha retret a Tamames que amb la seva candidatura "contribueixi a blanquejar un partit que rebutja la igualtat entre homes i dones, que nega l'evidència científica del canvi climàtic" i que va "coquetejar" amb els negacionistes de la pandèmia.

  • "No crec que aquesta hagi estat la millor idea que ha tingut a la seva vida", ha dit, perquè "Vox no és un partit més, és una altra cosa. Vostè no pren la paraula amb el suport del PCE, al qual va pertànyer, ni tampoc el CDS de Suárez al que va migrar, ni intervé en nom de Manuel Fraga i els altres sis exministres que van fundar el PP. Els qui impulsen la seva candidatura són els successors de Blas Piñar".
  • Segons Sánchez, aquesta moció de censura no és contra ell, ni contra el seu govern, sinó "contra les polítiques progressistes que posa en marxa aquest govern".

Què diuen els grups catalans? La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha dit veure "soroll de sabres" en la moció de censura de Vox.

  • Ha assenyalat que el grup proposant "són els mateixos que durant la transició amenaçaven amb un cop militar i els que el 1936 es van aixecar contra la República".
  • El diputat del PDeCAT al Congrés Ferran Bel ha acusat Vox i Tamames d'haver "prostituït una institució constitucional com és la moció de censura" per generar desconfiança cap a la política. "No penso contribuir a l'estratègia de Vox de desprestigi de la política i de les institucions", ha dit.
  • Míriam Nogueras, de Junts, ha indicat: "El que hi ha avui aquí no és una extravagància, és molt representatiu de la qüestionable democràcia espanyola: un excomunista espanyol, candidat de Vox".
  • Des d'ERC, Gabriel Rufián ha recriminat a Tamames que acceptar l'oferta de la ultradreta "no és reconciliació, és rendició". 
  • Rufián ha enumerat diversos avenços socials en què Vox ha votat en contra al Congrés com l'augment de pensions, mesures contra la pobresa infantil, la protecció del medi ambient i el salari mínim interprofessional, entre d'altres.

L'anècdota: Quan Sánchez portava prop de 30 minuts parlant per donar resposta a la moció de censura, Tamames ha interromput el seu discurs.

  • La presidenta li ha donat la paraula i el candidat s'ha queixat que Sánchez intervingués "amb un totxo de 20 folis preparats per parlar de coses que jo no he dit".
Categoria: Política