Política
Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura
Foto: Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura | Congrés dels Diputats
Moció de censura

Vox torna a fracassar: El Congrés rebutja la moció de censura amb l'abstenció del PP

Temps de lectura: 2 minuts
Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura
Foto: Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura | Congrés dels Diputats

El Congrés ha rebutjat la moció de censura de Vox, protagonitzada per Ramón Tamames, amb 53 vots a favor (Vox i l'exdiputat de Cs Pablo Cambronero), 91 abstencions (PP i els exdiputats d'UPN) i 201 vots en contra (PSOE, Podem, ERC, Junts, PDeCAT, CUP, PNB, Bildu, Més País, Compromís i Cs, entre altres). 

Per què és important? Vox s'ha quedat sol votant a favor de la iniciativa, però -contràriament al que va fer el 2020 amb la moció de Santiago Abascal- el PP s'ha abstingut.

Què en sabem? La votació ha posat punt final a dos dies de debats en què el govern espanyol ha aprofitat per confrontar el seu projecte amb el de la dreta i assegurar que l'abstenció del PP és un "pagament en diferit", en paraules de Pedro Sánchez, a la formació de Santiago Abascal de cara a futurs pactes entre la dreta i la ultradreta per la governabilitat.

  • El debat també ha servit a l'executiu espanyol per mostrar cohesió interna després de mesos de confrontació, especialment amb motiu de la reforma de la llei del 'només sí és sí'.
  • El debat ha estat marcat també per les crítiques de les formacions al PP, amb un Alberto Núñez Feijóo absent.
  • El líder de Vox, Santiago Abascal, va reclamar als populars que es "deixin de càlculs" i apostin clarament per una aliança de dretes que permeti enviar Sánchez "a l'abocador de la història".
  • La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha justificat l'abstenció aquest dimecres al matí en una moció que el partit veu "inútil" perquè estava "derrotada" abans de començar.

En detall: Aquest dimecres Tamames ha aixecat el to per renyar els grups que han criticat durament la seva moció de censura: "No és manera de rebre ningú, i menys un candidat".

  • Tamames ha lamentat que els grups hagin convertit la moció de censura "en un míting preparatori de les eleccions del 28 de maig".

En profunditat: Tal com s'esperava, part del debat de la moció de censura ha gravitat entorn de l'estratègia del govern espanyol a Catalunya.

  • El president espanyol va aprofitar l'ocasió per reivindicar una aposta pel diàleg que, segons el seu criteri, ha permès foragitar la qüestió catalana de les principals preocupacions dels espanyols.
  • Per contra, Tamames va denunciar el que considera com una "sobrerepresentació" de les forces independentistes a la llei electoral i el suposat incompliment de les sentències que obliguen a fer el 25% de les assignatures en castellà a les escoles de Catalunya.
Categoria: Política