Política
Oriol Junqueras, president d'ERC
Foto: Oriol Junqueras, president d'ERC | ERC
Exili

ERC treu pit de la reforma del Codi Penal perquè "ha permès la tornada de Ponsatí"

Temps de lectura: 2 minuts
Oriol Junqueras, president d'ERC
Foto: Oriol Junqueras, president d'ERC | ERC

El president d'Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, ha tret pit de la reforma del Codi Penal que el partit va pactar amb el govern espanyol perquè "ha permès la tornada de la consellera Ponsatí".

Per què és important? L'exconsellera d'Educació durant el referèndum de l'1-O ha tornat a Catalunya després de cinc anys. Amb la recent reformulació de la causa del 'procés', l'exconsellera Ponsatí s'exposa a un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó.

Què diu? En una atenció als mitjans instants després dels fets, Junqueras ha declarat que:

  • "Celebro la tornada de la consellera Ponsatí. Treballem perquè tots els exiliats puguin tornar. La supressió del delicte de sedició facilita el seu retorn perquè canvia el context penal en el qual es troba".
  • "Exigim la seva posada en llibertat immediata i recordem a l'Estat espanyol que ha de complir amb totes les normatives internacionals i amb la defensa i protecció de la seva immunitat parlamentària".
  • "És evident, i la consellera Ponsatí també ho ha dit, que el context penal ha canviat perquè el delicte de sedició no hi és. Fem tot allò que puguem fer per ajudar tothom, començant per ella, però seguint per tots els que queden a l'exili, també el president Puigdemont, per la Marta Rovira, etcètera".

Tanmateix: El president republicà ha evitat opinar sobre les declaracions de la mateixa Ponsatí, que ha criticat l'exconsellera Meritxell Serret perquè, quan va tornar, va anar directament a Madrid per declarar davant del Tribunal Suprem per ser posada en llibertat després.

Mentrestant: Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín han reaccionat a la tornada a Catalunya i detenció de Clara Ponsatí, i han acusat Llarena d'insubordinar-se a Europa.

Context: L'eurodiputada ha travessat la frontera francoespanyola sense lliurar-se a les autoritats. Després d'oferir una roda de premsa, els Mossos d'Esquadra l'han detingut mentre caminava pel centre de Barcelona.

Categoria: Política
Etiquetes: Oriol Junqueras ERC