Política
Rodalies
Foto: Rodalies | Europa Press
Mobilitat

ERC vol reprovar la ministra Sánchez al Congrés per la "catàstrofe" de Rodalies

Temps de lectura: 3 minuts
Rodalies
Foto: Rodalies | Europa Press

ERC impulsarà la reprovació de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per la "gestió catastròfica" de Rodalies. Ho ha avançat el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista amb l'ACN aquest divendres 7 d'abril.

Per què és important? El servei de Rodalies és utilitzat per més de 80 milions d'usuaris anualment a Catalunya. Les incidències són habituals en el dia a dia d'aquest mitjà de transport que, segons dades d'Adif, va registrar-ne 475 l'any 2022. Consulta les incidències a la xarxa a temps real amb Principal.

Què en sabem?

  • Els republicans intentaran reprovar la ministra Raquel Sánchez al Congrés, i Junqueras creu que també caldria que "algú n'assumís la responsabilitat política". 
  • Per a ERC, el traspàs de Rodalies ho resoldria, ja que la gestió dels trens a Catalunya és "infinitament millor", prenent d'exemple Ferrocarrils de la Generalitat.

Què diuen? Segons ha dit el president d'ERC, Oriol Junqueras, a l'Agència Catalana de Notícies (ACN):

  • "Han tingut molts mesos i anys per a resoldre-ho, n'han estat incapaços i cada cop funciona pitjor; algú n'ha d'assumir la responsabilitat política", en paraules del dirigent dels republicans, que creu que "tocarien dimissions".
  • "L'única cosa que depèn del partit socialista és la cosa que va més malament de Catalunya", els ha retret, dient que "si no se'n surten a l'hora de complir horaris o de renovar materials" haurien de "deixar-ho estar i posar algú que sigui capaç de fer-ho". 
  • En aquesta línia, ha dit que "el millor que li pot passar a Catalunya és que el PSC tingui poques responsabilitats i que, si en té alguna, sigui supervisada per ERC": "Quan depèn d'ells no se'n surten".
  • "Que el PSC comenci a treballar i a fer coses útils per al país. Només té una feina: fer que funcioni Rodalies. Que almenys aquesta la faci bé", ha continuat.

D'on venim: Rodalies no deixa mai d'estar en el centre del debat polític. Recentment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat el traspàs del servei davant de la ministra de Transports, Raquel Sánchez. 

En xifres: Rodalies ha sumat 206 incidències directes i indirectes entre principis de setembre, quan els abonaments van començar a ser gratuïts, i finals de març.

  • Això són 212 dies en els quals s'han registrat 159 casos per incidències atribuïbles als trens o a les instal·lacions (incloent-hi dues jornades de vaga) i 47 més incidències alienes a les dues companyies, sigui per actes vandàlics o atropellaments.

D'altra banda: Després de la cimera de l'aigua, que va acabar sense acord, Junqueras ha acusat el PSC d'actuar amb "egoisme" en la gestió de la sequera.

  • Els de Salvador Illa van rebutjar una entesa per les discrepàncies amb l'executiu sobre el règim sancionador als ajuntaments del decret de sequera. L'executiu de Pere Aragonès estava disposat a pactar una moratòria fins a l'1 de juliol, però el PSC en volia una d'almenys fins al setembre.
  • "Va ser la demostració de l'egoisme amb què actua el PSC", ha assegurat el president d'ERC. Argumenta que a Catalunya hi ha "molts municipis que fan bé la feina i l'esforç per a estalviar aigua" i que "no és bo que hi hagi altres municipis que s'aprofitin de la bona feina dels altres per a tenir una actitud irresponsable". En aquest sentit, els republicans defensen implantar un règim de sancions per garantir la "responsabilitat".
  • Però més enllà dels continguts, Junqueras creu que els socialistes "bloquegen" l'acord no perquè no comparteixin el règim de multes, sinó perquè el PSC consideren que "com a partit li convé més que no hi hagi acord": "Creuen que desgasten el Govern".