Política
Oriol Junqueras, president d'ERC
Foto: Oriol Junqueras, president d'ERC | Kike Rincón / Europa Press
Cas Laura Borràs

Junqueras apressa Junts perquè superi el xoc intern i proposi el relleu de Borràs

Temps de lectura: 3 minuts
Oriol Junqueras, president d'ERC
Foto: Oriol Junqueras, president d'ERC | Kike Rincón / Europa Press

El president d'Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, apressa Junts perquè es posi d'acord i proposi el relleu per la presidència del Parlament. Ho fa després de conèixer la sentència contra Laura Borràs, sobre la qual també ha valorat que "no és bo per a l'independentisme que es pugui dir que dins hi ha un cas de corrupció".

Per què és important? El cas de Laura Borràs fa ferida dins de Junts. La petició del seu entorn més proper de tornar-li la presidència de la cambra catalana, retirada quan se li va obrir judici oral, ha provocat un fort xoc intern a Junts.

A fons: Junqueras apressa Junts a proposar un candidat i alerta que, si no hi ha acord, hi podria haver un president del PSC. Per això, ha dit que per ERC hi haurà entesa per rellevar Borràs i que "només cal que dins de Junts es posin d'acord".

  • També promet que els republicans no volen "aprofitar el desacord a Junts" per ocupar la presidència del Parlament. De fet, creu que "no seria bo" que la formació de Jordi Turull renunciés a presentar un candidat per a substituir Borràs. 
  • El dirigent d'ERC defensarà sempre el Reglament "tant com sigui possible", tot i que ha recordat els antecedents amb Juvillà, pel qual la JEC va ordenar retirar-li l'acta de diputat un cop inhabilitat pel TSJC per desobediència.
  • A més, per a Junqueras, fer Laura Borràs presidenta de la cambra "no va ser una mala decisió" perquè aleshores calia "tenir les institucions en ple funcionament" i evitar anar a un escenari de repetició electoral.

Què diu? En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Junqueras ha fet les següents declaracions:

  • "No és bo per a l'independentisme que es pugui dir que dins hi ha un cas de corrupció", ha dit, tot garantint que els republicans no volen "aprofitar el desacord a Junts" per ocupar la presidència de la cambra.
  •  "Junts no té cap inconvenient a regalar presidències al PSC, com a la Diputació de Barcelona, però ERC això no ho fa".
  • "Hi ha una manera de resoldre-ho i és que Junts decideixi fer-ho; això estalviarà al partit i al Parlament" que la JEC entri en escena. "El país necessita una actitud estadista, no partidista; tant de bo a Junts hi hagi qui pensi d'aquesta manera i es posi a treballar perquè així sigui".
  • "Per nosaltres no quedarà, és només una decisió de Junts. Per ERC, l'acord hi serà. No cal que ERC i Junts es posin d'acord, només cal que dins de Junts es posin d'acord", ha resumit.

Context: Vox, Cs i PPC han demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que ordeni a la cambra la retirada de l'escó a Borràs, tot i que la sentència del TSJC encara no és ferma.

  • El Reglament del Parlament estableix que es perd l'escó en cas de sentència judicial ferma que n'anul·li l'elecció o la proclamació, o per la condemna a una pena d'inhabilitació imposada per una sentència judicial ferma.
  • Tot i això, en casos anteriors, com en el de l'expresident de la Generalitat Quim Torra o de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà, la JEC ha ordenat a la cambra la retirada de l'escó sense sentència ferma, agafant-se a la Loreg.

Mentrestant: El sector de Borràs fa molt de soroll en comparació al sector 'pragmàtic' de Junts, que prefereix el relleu ràpid i sense escarafalls de la presidenta. Només Magda Oranich, assessora de Junts i presidenta de la Comissió de Garanties, ha defensat públicament no tornar-li el màxim càrrec del Parlament.