Política
L'exministre d'Interior en el govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz
Foto: L'exministre d'Interior en el govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz | Eduardo Parra / Europa Press
Operació Catalunya

L'exministre Fernández Díaz va pagar 25.000 euros pel compte fals de Trias a Andorra

Temps de lectura: 2 minuts
L'exministre d'Interior en el govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz
Foto: L'exministre d'Interior en el govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz | Eduardo Parra / Europa Press

L'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz va pagar 25.000 euros a un policia francès per aconseguir el suposat compte bancari de Xavier Trias a Andorra, que després es va demostrar fals.

Context: En els últims mesos, diverses informacions apunten que l'exministre del PP hauria estat una peça clau de la policia patriòtica espanyola, una trama de corrupció formada per policies i polítics amb l'objectiu de fabricar proves falses contra líders independentistes per desacreditar aquest moviment polític.

  • La Fiscalia Anticorrupció demana 15 anys de presó a Fernández Díaz per espiar l'extresorer del Partit Popular Luís Bárcenas per robar-li possibles proves que assenyalaven les corrupteles del partit conservador.

Què en sabem? Segons publica Rac1, la policia patriòtica de l'exministre va utilitzar fons reservats per aconseguir la informació del compte de Trias, que es va publicar a la portada del diari El Mundo pocs dies abans de la consulta independentista del 9-N i mig any abans de les eleccions municipals del 2015, que l'aleshores alcalde de Barcelona va perdre.

  • L'emissora explica que una de les fonts d'informació del titular d'Interior va ser un alt càrrec de les duanes de França, un home important en les forces de seguretat del país gal que coneixia el comissari Enrique García Castaño, home clau en l'operació Catalunya. 
  • El 2014, el policia va preguntar al funcionari francès si tenia constància de cap compte corrent a l'estranger per part de líders independentistes. 
  • El francès tenia bona relació amb les autoritats andorranes a causa de la lluita contra el contraban del servei de vigilància de duanes i tenia un accés privilegiat a la llista Falciani, el document que contenia una llista d'evasors fiscals.

En detall: Setmanes després, l'agent francès li va comunicar a García Castaño que tenia informació d'un compte de Trias. Era fals, però el policia espanyol la va donar per bona sense contrastar-ho i la va traslladar al cap de la Policia Nacional, Eugenio Pino. 

  • L'exministre Jorge Fernández Díaz va tenir coneixement d'aquesta informació errònia en la trobada que va tenir amb l'aleshores cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, que el va informar sobre uns "rumors" que apuntaven a un compte de Trias a l'estranger.
  • En la conversa, gravada pel mateix De Alfonso i publicada al diari Públicó, l'exministre proposava la idea de filtrar-ho als mitjans.

Per últim: De moment, no s'ha pogut aclarir si el ministre de Mariano Rajoy va autoritzar personalment la filtració, però sí que consta en documentació que la cúpula policial va facilitar els detalls del compte al diari.

 

Categoria: Política