Política
Dues dones, durant una manifestació feminista
Foto: Dues dones, durant una manifestació feminista | Europa Press
Igualtat

El Senat aprova definitivament la reforma del PSOE del 'només sí és sí'

Actualitzat: Dimecres, 26 d'abril de 2023. 17:39
Temps de lectura: 3 minuts
Dues dones, durant una manifestació feminista
Foto: Dues dones, durant una manifestació feminista | Europa Press

El Senat ha aprovat aquest dimecres 26 d'abril de forma definitiva la reforma del PSOE de la llei del 'només sí és sí'. Sense sorpreses i com s'esperava, amb els vots del Partit Popular (PP) i l'oposició de fons d'Unidas Podemos.

Per què és important? La llei va entrar en vigor l'octubre de 2022 i la seva aplicació ha causat una gran alarma social. Els tribunals han reduït les penes a almenys 978 condemnats per delictes contra la llibertat sexual. Fins i tot el president espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat perdó per això.

A fons: Hi han votat a favor el PSOE, el PP i el PNB, i en contra, els socis de govern, entre ells ERC. Junts s'ha abstingut, mentre que Unidas Podemos no té representació al Senat. A la norma no s'hi han introduït canvis en el seu pas per la cambra alta.

A la pràctica: La reforma del PSOE incrementa les penes d'agressió sexual en els tipus bàsics -i no com a agreujants com defensava Unidas Podemos- quan hi hagi violència o intimidació. Es torna a la forquilla de l'anterior Codi Penal en aquesta mena de casos.

  • El text registrat incrementa a cinc anys el màxim per a una agressió sexual "si s'hagués comès emprant violència o intimidació o sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat".
  • L'actual redactat de la llei del 'només sí és sí', a l'article 178, no menciona la violència o intimidació i fixa la forquilla bàsica de totes les agressions sexuals d'un a quatre anys.
  • Ara, el PSOE afegeix un apartat que fixa un subtipus agreujat quan hi hagi violència o intimidació amb una forquilla d'entre un a cinc anys.

Tanmateix: Els delictes sexuals que es cometin a partir de l'entrada en vigor d'aquesta reforma es penaran seguint aquesta modificació, però als delictes comesos prèviament se'ls continuarà aplicant la llei del 'només sí és sí' amb la qual s'han rebaixat penes en els últims mesos.

Què diuen? "Sabem que les revisions continuaran produint-se, però sí que d'ara endavant els delictes tindran una pena adequada a la gravetat dels fets", ha dit la ministra de Justícia, Pilar Llop, en declaracions als passadissos del Congrés.

D'on venim: Durant el tràmit parlamentari a la cambra baixa, la reforma va incorporar esmenes tècniques pactades entre PSOE i PP.

  • L'esmena més rellevant introduïda al text va ser per modificar la llei de protecció de la infantesa a proposta de Cs, Unides Podem, Més País i Junts. El text corregia una errada de la norma, coneguda com a llei Rhodes, per garantir que la prescripció dels delictes greus contra la infantesa començarà a partir que la víctima compleixi els 35 anys.
  • Per contra, no s'han introduït ni al Congrés ni al Senat les esmenes de Junts relacionades amb la pornografia que tenien com a objectiu limitar l'accés de menors d'edat a aquests continguts.
Categoria: Política