Política
Laura Borràs, presidenta de Junts, en una imatge d'arxiu
Foto: Laura Borràs, presidenta de Junts, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Parlament de Catalunya

La Junta Electoral decideix si retira l'escó a Borràs en una reunió decisiva

Temps de lectura: 3 minuts
Laura Borràs, presidenta de Junts, en una imatge d'arxiu
Foto: Laura Borràs, presidenta de Junts, en una imatge d'arxiu | Europa Press

Reunió decisiva al si de la Junta Electoral Central (JEC). Aquest dimecres 3 de maig, l'autoritat electoral ha de decidir sobre el futur polític de Laura Borràs, la presidenta suspesa del Parlament condemnada per corrupció.

Per què és important? Un cop més, l'òrgan electoral té a les mans el futur d'un líder independentista, després que ja retirés l'acta de diputat a l'expresident Quim Torra per desobediència. Tanmateix, el cas de Borràs és ben diferent: ella ha estat condemnada per corrupció i la resta de partits li han donat l'esquena, fins i tot un sector de Junts.

Situació actual: La JEC es reuneix aquest 3 de maig amb dues opcions sobre la taula.

  • D'una banda, retirar-li l'escó, donant així la raó a les formacions polítiques que ho van demanar, malgrat que la sentència encara tingui recorregut: PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox.
  • D'una altra, acceptar les al·legacions que la Mesa del Parlament va presentar durant el procés per tal d'evitar la retirada de l'acta de diputada. La cambra va argumentar que el reglament només preveu retirar escons en casos de sentència ferma.

Què esperar? Si parem atenció als antecedents, és molt probable que l'òrgan electoral resolgui en contra dels interessos de la líder de Junts. Ja ho va fer amb l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà i l'expresident de la Generalitat Quim Torra.

  • En cas que això es produeixi, la pilota passarà a la teulada del Parlament, que haurà de valorar si fa efectiva la decisió de retirar-li l'escó. Cosa que va fer la mateixa Borràs amb l'exdiputat cupaire, que va acatar la decisió i va treure-l'hi quan el van condemnar per desobediència.
  • Si la cambra catalana fa efectiva la retirada, els grups parlamentaris hauran de decidir com se la substitueix. Junts haurà de dir si vol que un altre membre del seu partit ocupi la presidència de la cambra catalana o no proposa un nou candidat.

Mentrestant: El Parlament celebra en el ple d'aquest mateix dimecres un debat a la totalitat de la proposta del PSC que busca habilitar la Mesa per expulsar algun dels seus membres. Això hagués facilitat destronar Borràs (i no només suspendre-la) i nomenar un relleu sense haver d'esperar al fet que la JEC directament li retirés l'acta de diputada. 

  • Junts intervindrà en contra de la proposta dels socialistes, mentre la posició d'ERC i la CUP és una incògnita.
  • Cal dir que, perquè s'apliqui aquest canvi en el reglament, no només ha de prosperar, sinó que també caldrà obrir una ponència de llei i debatre-la per aprovar-la en el futur.

Context: El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat Borràs a quatre anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació. El delicte, haver fraccionat contractes per evitar la convocatòria d'un concurs públic i escollir així un amic seu, Isaías Herrero, perquè faci uns serveis com a informàtic per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) quan ella dirigia l'entitat.

Categoria: Política