NÚÑEZ FEIJÓO  |  GIRONA LÍDER  |  CAS RUBIALES  |  CAS NEGREIRA  |  APUNYALAMENT INSTITUT  |  FEMINICIDIS  |  ROBATORI SERGIO RAMOS  |  TONI SOLER  |  ESTAFA DEL 'SÍ'
Política
El candidat del PP a l'alcaldia de Badalona, Xavier García Albiol
Foto: El candidat del PP a l'alcaldia de Badalona, Xavier García Albiol | Lorena Sopêna / Europa Press
Partit Popular

Albiol, a un pas de judici pel cas de les antenes de Badalona

Temps de lectura: 3 minuts
El candidat del PP a l'alcaldia de Badalona, Xavier García Albiol
Foto: El candidat del PP a l'alcaldia de Badalona, Xavier García Albiol | Lorena Sopêna / Europa Press

El cas amb què s’investiga la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil sense llicència a la comissaria de Turó d’en Caritg de Badalona és a un pas de judici. Els acusats, entre els quals el popular Xavier Garcia Albiol com a alcalde en el moment dels fets i altres regidors i ex alts càrrecs municipals, han presentat els escrits de defensa per refermar la seva innocència en uns fets que es remunten al 2012. 

Què diu? Albiol ressalta que la tramitació de llicències per instal·lar antenes era una qüestió “inabastable” per a ell tenint en compte el gruix de responsabilitats que assumia, i afirma que això depenia d’Urbanisme i de l’empresa pública Engestur. Assegura que mai va autoritzar cap treballador a instal·lar les antenes.

Què esperar? Amb la presentació dels escrits de defensa, el cas queda ara pendent que s’assenyali data per jutjar Albiol i la resta d’acusats per prevaricació urbanística i ambiental i omissió del deure de perseguir delictes.

A la pràctica: Fa unes setmanes, la fiscalia va presentar el seu escrit d’acusació, amb el qual demana per a Albiol i dos càrrecs més una pena de dos anys i 10 mesos de presó, inhabilitació per a càrrec públic durant deu anys i una multa de 9.000 euros.

  • Per a Oriol Lladó -tinent d’alcalde d’Urbanisme després de les eleccions del 2019- i a un altre alt càrrec, el fiscal demana un any i mig de presó, inhabilitació durant deu anys i 8.100 euros de multa, mentre que a un tercer acusat li demana un any d'inhabilitació.
  • El ministeri públic també demana que les dues companyies telefòniques paguin prop de 17.500 euros a l'Ajuntament de Badalona per les taxes no pagades, i Vodafone, 8.300 euros més per l'electricitat consumida de la comissaria on es van instal·lar les antenes.

D'altra banda, la Fiscalia demana per a Miguel Jurado, actual alcaldable del PP a Santa Coloma de Gramenet, una inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un delicte d'omissió del deure de perseguir la comissió de delictes, en relació amb la seva actuació sobre la suposada instal·lació d'antenes de telefonia mòbil il·legals.

D'on venim? Segons la fiscalia, el 12 juliol del 2012 Vodafone va contactar amb el director de Tecnologies de la Informació del consistori badaloní per instal·lar una antena al Turó d'en Caritg.

  • Albiol, juntament amb el gerent d'Engestur i el director d'Urbanisme del consistori, va autoritzar, sense resolució expressa per escrit, la instal·lació de l'antena en un lloc que sabien que "no era compatible urbanísticament", com era la comissaria central de la Guàrdia Urbana.
  • Les antenes van funcionar fins el 2018 i 2019. Arran de les eleccions locals del maig d'aquell any Albiol va ser substituït per la cupaire Dolors Sabater. El nou primer tinent d'alcalde d'Urbanisme, Oriol Lladó, va tenir coneixement de les irregularitats, però, segons la fiscalia "no va fer res eficaç" per sancionar les il·licituds i les van seguir tolerant.