Política
Raquel Sánchez
Foto: Raquel Sánchez | Europa Press
Rodalies

Escalada de tensió política per Rodalies: ERC vol reprovar la ministra de Transports

Temps de lectura: 2 minuts
Raquel Sánchez
Foto: Raquel Sánchez | Europa Press

La tensió política per Rodalies creix dia rere dia. Esquerra portarà a votació al Parlament la reprovació de la ministra de Transports, Raquel Sánchez. 

Per què és important? El passat dilluns 1 de maig, un incendi cremava un quadre de senyalització de l'estació de Rodalies de Gavà. L'incident en aquesta infraestructura d'Adif, empresa pública encarregada de gestionar les vies, ha generat un caos de circulacions a l'R2 Sud, que connecta Sant Vicenç de Calders i Maçanet, passant per Barcelona. 

Què en sabem? El grup parlamentari d'ERC ha registrat una moció al Parlament de Catalunya per abordar la gestió del govern espanyol a la xarxa catalana de Rodalies. 

  • El text dels republicans porta a votació del ple del parlament la responsabilitat del govern espanyol en la gestió de la xarxa ferroviària. 

En detall: A proposta d'Esquerra, la cambra catalana votarà la reprovació de la ministra socialista Raquel Sánchez per "la incapacitat d'adoptar mesures" en la gestió de Rodalies.

  • Els republicans consideren que la titular de Transports és la "primera responsable de l'afectació diària en el servei". 
  • ERC considera que "Renfe i Adif, que depenen de l'estat espanyol, acumula constants incidències causades pel dèficit d'inversió de més de tres dècades i la mala gestió del servei a Catalunya". 

El motiu: La moció d'Esquerra Republicana apunta les problemàtiques que viuen els usuaris de Rodalies, amb dades dels informes oficials d'Adif que indiquen que el 2022 els serveis de Rodalies van registrar una incidència quatre de cada cinc dies.

  • Això es tradueix en més de 2.000 trens cancel·lats i més de 21.000 trens afectats per retards, entre Rodalies i Mitja Distància.

Previsions: La moció es debatrà a finals de maig en el ple del Parlament de Catalunya. 

  • A més, el grup parlamentari també proposa crear una comissió d'investigació al Parlament per aclarir les responsabilitats polítiques del servei de Rodalies, a més de valorar els costos econòmics i socials que han provocat les seves deficiències i detallar les inversions necessàries que calen per revertir aquesta situació.

Per acabar: ERC també fixa a la moció demandes concretes al govern espanyol:

  • Que resolgui el caos a l'R2 i que faciliti serveis alternatius, que fins ara ha proporcionat la Generalitat per intentar mitigar les afectacions a la ciutadania.
  • Que el Govern exigeixi a Madrid executar les partides pressupostàries pendents, així com el traspàs integral de Rodalies, és a dir, amb els dels recursos adequats per acompanyar la transferència de titularitat.