Política
Tribunals

La Fiscalia investiga el PSC de Sant Andreu de la Barca per prevaricació

Actualitzat: Dijous, 11 de maig de 2023. 14:30
Temps de lectura: 3 minuts

La Fiscalia investiga tota la cúpula del Partit Socialista a Sant Andreu de la Barca per presumptes delictes de prevaricació i desobediència imputats pel Jutjat d’Instrucció de Martorell relacionats amb la trama del centre comercial 'fantasma' en el Sector 21, segons ha pogut saber Principal.

Per què és important? El ministeri públic va admetre a tràmit la querella criminal presentada pel promotor d'obra del centre comercial al jutjat d'instrucció de Martorell, i ara, ha iniciat la fase d'investigació, ampliant sis mesos més el procés d'instrucció per fer testificar treballadors de l’ajuntament.

El motiu: A l'equip de govern socialista se l'acusa de "l'incompliment del conveni urbanístic" firmat l'any 2000 i de "no abonar el cost suportat de les obres d'urbanització realitzades en el Sector 21", valorat en més de dos milions d’euros.

Els acusats: Entre els imputats per presumptes delictes vinculats a la corrupció urbanística hi ha l'actual alcaldessa i exregidora d'Urbanisme, Ana Alba; l'exalcalde Enric Llorca; la regidora d'Hisenda, Monserrat Tobella; el regidor de Cultura, Juan Pablo Beas; el regidor d'Indústria, Juan Pérez; el regidor de Transició Ecològica, Juan Alfaro; el regidor d'Esports, Luís Oulego; i el regidor d'Ensenyament de Ciutadans, Fernando Yécora.

  • Tots els polítics mencionats amb anterioritat van declarar l'1 i 8 de febrer d'enguany, a partir de les 9:30, en "qualitat d'investigats", i tots s'han desvinculat dels delictes que se'ls imputen. Els advocats del demandant han sol·licitat un termini de mig any més per seguir investigant els presumptes delictes, i la Fiscalia ha donat el vistiplau per allargar la instrucció, citant a declarar altres funcionaris de l’ajuntament.

Què han dit? En declaracions a aquest mitjà, fonts a l'alcaldia de Sant Andreu de la Barca han assegurat que es tracta d'un "conflicte entre particulars" i han recalcat que "no s'imputa al PSC", tot i que la gran majoria dels investigats siguin socialistes.

La trama: A Sant Andreu de la Barca, municipi del Baix Llobregat, des de principis del 2000 es va iniciar la construcció d'un centre comercial que prometia connectar la ciutat amb la zona industrial. A través d'un conveni firmat per l'exalcalde Llorca, Camier Dosmil i la societat ANMAMAISA, es va acordar el repartiment de les funcions, la "màxima celeritat" en les obres i el pagament de "la totalitat" dels treballs al constructor.

  • Anys més tard, el 2003, es va suposadament incomplir aquest conveni i no es va aprovar el projecte d'urbanització, així començant una baralla politicojudicial, que va acabar amb el constructor i l'ajuntament immersos en un embolicat procés judicial que encara cueja, i que amenaça d'acabar d'esclatar entre aquest 2023 i 2024. En aquest procés judicial, vuit ciutadans del municipi, que van comprar locals en el centre comercial, estan perjudicats per aquesta trama.
  • Aquesta situació va conduir al promotor d'obra i demandant a "una situació verdaderament compromesa i crítica pel que fa a la seva viabilitat econòmica". Així, desmentint per aquest diari els rumors de la seva suposada fugida amb els diners de la construcció, sinó que va haver de "malvendre" la meitat del centre comercial a una gran empresa, Cooperfield S.L.

Situació actual: Aquest centre comercial en el Sector 21 és anomenat popularment com "fantasma", ja que mai no s'ha arribat a donar-li ús i ha quedat com un punt negre, abandonat i focus de la delinqüència. Actualment, en mans d'uns propietaris russos, resta a l'espera de les resolucions de la justícia per poder-se regularitzar.