Política
Reunió entre Pedro Sánchez i Joe Biden a la Casa Blanca
Foto: Reunió entre Pedro Sánchez i Joe Biden a la Casa Blanca | Moncloa
Estats Units

Sánchez visita Biden a la Casa Blanca: "Som aliats, amics"

Temps de lectura: 3 minuts
Reunió entre Pedro Sánchez i Joe Biden a la Casa Blanca
Foto: Reunió entre Pedro Sánchez i Joe Biden a la Casa Blanca | Moncloa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest divendres amb el president dels Estats Units, Joe Biden, a la Casa Blanca, en la seva primera visita oficial a Washington.

Per què és important? És la primera visita d'un governant espanyol a la Casa Blanca en sis anys. A més, la trobada s'ha produït just l'endemà de l'inici de la campanya electoral per al 28-M.

Què en sabem? La reunió ha durat uns 45 minuts i s'han tractat temes com la guerra a Ucraïna, la migració o la crisi mediambiental.

  • Abans de reunir-se amb Biden, el president espanyol s'ha trobat també amb Nancy Pelosi, l'expresidenta de la Cambra de Representants. Sánchez ha entregat a Pelosi la Gran Creu d'Isabel la Catòlica.

Què s'ha dit a la reunió? A l'inici de la reunió, Biden ha agraït a Sánchez la seva cooperació i lideratge amb Ucraïna, en el context de la guerra. 

  • Un altre dels elements que han abordat és la migració en ple debat sobre els canvis en la política dels Estats Units. Sánchez ha dit que ambdós països tenen una "visió molt similar" en aquest àmbit i fan la mateixa aposta per la "migració regular" i la lluita contra les màfies.
  • El president espanyol ha dit que cal "fomentar incentius positius a la migració" amb "projectes de migració circular" amb Amèrica Llatina així com amb un "programa específic per a la captació de talent altament qualificat".
  • Sánchez també s'ha compromès a impulsar programes "innovadors" de "reassentament de persones amb estatus de refugiat segons les necessitats del mercat laboral". "Ja estem treballant per saber la quantitat de refugiats que poden venir a Espanya", ha dit.
  • El president espanyol ha afirmat que Biden és una referència en la defensa de la democràcia i ha subratllat les "excel·lents" relacions d'aliats entre Espanya i EUA: "som aliats i amics", ha indicat.
  • També han posat de manifest la seva sintonia en polítiques de transició verda i han avançat acords bilaterals sobre igualtat de gènere.

Finalment: En la roda de premsa posterior, Sánchez ha criticat que EH Bildu hagi inclòs en les candidatures a les eleccions del 28-M a condemnats per pertànyer a ETA. "Es podrà dir que és legal, però no és decent i mereix el més gran retret".

  • El cap de l'executiu espanyol ha reaccionat així al fet que la fiscalia estigui estudiant si obre una investigació arran d'una denúncia de l'associació de víctimes del terrorisme Dignitat i Justícia pel fet que 44 persones de les llistes del partit abertzale hagin estat condemnades per delictes vinculats al terrorisme.