Política
El líder d'Esquerra
Foto: El líder d'Esquerra | ACN
Estrasburg

Junqueras demanda Espanya davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans

Temps de lectura: 2 minuts
El líder d'Esquerra
Foto: El líder d'Esquerra | ACN

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha admès a tràmit una demanda interposada pel president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, contra l’estat espanyol.

Per què és important? Els republicans celebren aquest nou pas per denunciar l’Estat espanyol en la vulneració dels drets polítics dels líders independentistes i de representació de la ciutadania.

Al detall: El líder republicà ha portat Espanya a Estrasburg per haver impedit que acudís a la sessió de constitució del Parlament de Catalunya després de ser elegit el 21 de desembre de 2017, mentre es trobava en presó preventiva. És a dir, haver prohibit que exercís de diputat. 

  • La demanda, presentada per l’advocat dels republicans Andreu Van den Eynde, al·legava vulneracions a la llibertat d’expressió i el dret a les eleccions lliures així com una situació d’abús de poder per part de l’estat espanyol. Drets i llibertats que es troben recollits al Conveni Europeu de Drets Humans (articles 10, 18 i 3 del protocol número 1), el marc regulador en matèria de drets humans i objecte de protecció per part del TEDH.

Què ha dit? Junqueras s’ha mostrat contundent assegurant que “és un nou pas en el camí per denunciar i per aconseguir condemnes fermes contra l’Estat espanyol per la violació dels drets polítics, pels drets de representació”, però sobretot, ha afegit el president d’Esquerra Republicana, “per la violació del dret dels ciutadans de ser representats per aquelles persones que els mateixos ciutadans han votat”. 

  • Per la seva banda, Van den Eynde s’ha mostrat satisfet de poder novament sotmetre el cas català a les instàncies internacionals que “ja van reconèixer, l’any 2019 al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la immunitat parlamentària de Junqueras en contra del criteri del Tribunal Suprem espanyol” i, posteriorment, el 2022, al Comitè de Drets Humans de l’ONU, “la vulneració dels drets polítics d’alguns líders independentistes per la suspensió cautelar de tots els seus càrrecs representatius”. 
Categoria: Política