Política
Plaques solars fotovoltaiques
Foto: Plaques solars fotovoltaiques | ACN
Generalitat

El Govern instal·larà plaques solars a 600 teulades d'edificis públics en dos anys

Temps de lectura: 2 minuts
Plaques solars fotovoltaiques
Foto: Plaques solars fotovoltaiques | ACN

El Govern de Catalunya destina 58,9 milions d'euros per tenir plaques solars a 600 teulades d'edificis públics en dos anys, el que representa el 40% de les cobertes de la Generalitat. 

Per què és important? Les plaques solars tenen la capacitat d'oferir energia neta i renovable, sense contaminar l'ambient, mentre garanteix un flux constant d'energia. A més, no emeten diòxid de carboni i és una font il·limitada d'aquest tipus d'energia. 

Què en sabem? La Generalitat destinarà més de 58 milions d'euros a l'empresa pública d'energia, Energètica, perquè instal·li plaques solars a 600 teulades de centres educatius, sanitaris, comissaries i altres edificis públics en dos anys i arribar, així al 40% de les cobertes dels immobles de la Generalitat a finals del 2024.

  • L'executiu ha aprovat la transferència a l'Energètica dels recursos així com la cessió de les instal·lacions que ja s'han construït i que generen un total de 17 MW de potència.
  • L'energia renovable produïda es destinarà a cobrir les necessitats de l'espai en concret i d'altres ens públics, però l'excedent que es generi se cedirà gratuïtament a clients vulnerables que tinguin un bo social elèctric i que visquin a dos quilòmetres a la rodona.
  • L'Energètica gestionarà a partir d'ara les plaques ja instal·lades en edificis públiques i tindrà el dret d'ús de les cobertes buides.

En detall: Amb aquest acord, el Govern unifica la gestió de la generació renovable en edificis de propietat o ús de la Generalitat com instituts, comissaries, conselleries, CAPs. 

En xifres: La instal·lació d'aquestes plaques produirien a finals del 2024 el 25% del consum de l'administració catalana, sense comptar tots els ens adscrits.

  • El potencial energètic màxim serà d'entre 200 i 250 MW, als quals s'aspira a arribar el 2030. En aquest punt, l'energia generada a les teulades seria suficient per a donar sortida al consum de l'administració de la Generalitat. Per a cobrir la demanda de tot el sector públic, però, es necessitarien uns 500 MW.