Política
Les ministres Raquel Sánchez, Isabel Rodríguez i Ione Belarra, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Foto: Les ministres Raquel Sánchez, Isabel Rodríguez i Ione Belarra, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres | Europa Press
Igualtat

Aprovada la llei de paritat: 40% de dones al Tribunal Constitucional i al govern

Temps de lectura: 2 minuts
Les ministres Raquel Sánchez, Isabel Rodríguez i Ione Belarra, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Foto: Les ministres Raquel Sánchez, Isabel Rodríguez i Ione Belarra, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres | Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat en segona volta la llei de paritat que pretén garantir la presència paritària de dones i homes a les institucions amb poder de decisió públiques i privades. El text estableix que hi hagi d'haver un 40% de dones al govern espanyol, als consells d'administració de grans empreses i a les candidatures electorals, però també en òrgans com el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Per què és important? Els espais de representació han de ser un reflex de la societat i, actualment, la presència de dones és molt més baixa que la d'homes. Al CGPJ, per exemple, de 22 membres només 9 són dones, al govern espanyol mai hi ha hagut una dona presidenta, i en els càrrecs de ministres i directors, predominen els homes.

En profunditat: La norma també recull la "flexibilització del calendari d'implementació", és a dir, que mentre serà obligatori per les empreses complir amb la norma des del 2024, per a les institucions públiques ho serà l'any 2028.

  • El govern ha assegurat que hi haurà sancions quan s'incompleixin les quotes i que serà més exigents amb els consells d'administració de les grans empreses.

Què han dit? La vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, ha celebrat que la norma fa "un pas més cap a la igualtat efectiva, per trencar el sostre de vidre i consolidar Espanya com un dels països més avançats en igualtat de gènere en l'àmbit mundial". Ha remarcat, però, que encara "queda molt camí per recórrer".

En dades: Calviño ha recordat dades com que l'any 2022 hi havia només un 32% de dones en consells d'administració d'empreses cotitzades. I que en llocs d'alta direcció la presència de dones es reduïa al 22%.

Previsions: La norma passa ara al Congrés dels Diputats que haurà de votar-la i aprovar-la.

  • Si s'aprova, la norma passaria a ser obligatòria per a les empreses de l'Ibex-35 a partir del 30 de juny de 2024. Cada any s'ampliarà l'obligatorietat a més empreses, segons la seva capacitat econòmica.
  • Les societats d'interès públic hauran de tenir una representació del 40% de dones a partir del 30 de juny de 2028.
Categoria: Política