Política
Jordi Turull i Jordi Sánchez
Foto: Jordi Turull i Jordi Sánchez | Marta Fernández / Europa Press
Procés

Estrasburg estudia les demandes de Turull i Sànchez contra Espanya per vulnerar els seus drets

Temps de lectura: 2 minuts
Jordi Turull i Jordi Sánchez
Foto: Jordi Turull i Jordi Sánchez | Marta Fernández / Europa Press

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha demanat informació a l'Estat sobre les demandes presentades pel secretari general de JxCat, Jordi Turull, i Jordi Sànchez, qui va ser president de l'ANC.  

Per què és important? Turull denunciava al TEDH la vulneració del dret a la llibertat, a la representació política i un abús de dret per part de les autoritats espanyoles, mentre Sànchez la violació del dret a participar en la campanya, assistir al Parlament i a la investidura.

Què en sabem? Estrasburg ha fet arribar a les parts una sèrie de preguntes sobre les vulneracions de drets humans al·legades per Turull i Sànchez amb l'objectiu de pronunciar-se sobre l'admissió a tràmit o no de les demandes.

Sobre el cas de Jordi Turull:

  • En l'escrit sobre Turull, el TEDH es pregunta sobre si la tornada a la presó després de ser posat en llibertat sota fiança va ser "suposadament arbitrària".
  • Estrasburg qüestiona l'Estat sobre si la "restricció" a anar a la investidura com a president de la Generalitat va violar el Conveni Europeu de Drets Humans. 
  • També sobre la "manca d'imparcialitat" dels magistrats del Tribunal Constitucional sobre el recurs de Turull.

Sobre el cas de Jordi Sànchez: 

  • Estrasburg també pregunta l'Estat sobre la "limitació" per participar en la campanya de les eleccions del desembre del 2017, per assistir al Parlament de forma "regular" i a la investidura. També qüestiona sobre la "manca d'imparcialitat" dels magistrats del Tribunal Constitucional.

Què esperar? El TEDH també ha donat a l'Estat fins a l'1 de setembre per respondre a les qüestions plantejades sobre el cas del president d'ERC, Oriol Junqueras, sobre la denúncia pel fet que no se'l deixés assistir a la sessió constitutiva del Parlament el desembre del 2017.

  • Aquests casos tenen relació amb la situació de presó provisional i els seus drets polítics com a diputats, però el TEDH també té sobre la taula la demanda dels expresos per la condemna de l'1-O.