Política
Ione Belarra presidenta d'Unidas Podemos
Foto: Ione Belarra presidenta d'Unidas Podemos | Europa Press
Eleccions Generals

Podemos treballa per presenta-se amb Sumar a les eleccions generals

Temps de lectura: 2 minuts
Ione Belarra presidenta d'Unidas Podemos
Foto: Ione Belarra presidenta d'Unidas Podemos | Europa Press

La líder de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha comparegut a la seu central de la formació on ha dit que "és possible, amb valentia, revalidar la confiança de la gent d'aquest país". Davant el dubte de si l'esquerra es presentarà de forma unitària o no a les acabades de convocar eleccions generals, ha dit que "treballen des de ja perquè aquest espai es presenti unit". També ha dit que van perdent la primera part del partit, però que surt a guanyar la segona.

Per què és important? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat eleccions anticipades el pròxim 23 de juliol de 2023, després dels mals resultats obtinguts pel PSOE a les eleccions municipals i autonòmiques celebrades el passat diumenge 28 de maig.

La situació actual: Podemos i Sumar tenen només deu dies per decidir si es presenten junts a les eleccions.

  • Així ho estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), que en el seu article 44 diu que els partits i federacions que facin un pacte de coalició per anar junts a unes eleccions, ho han de comunicar a la Junta Electoral "en els deu dies següents a la convocatòria".
  • En aquests deu dies han de pactar, si decideixen unir-se, "la denominació de la coalició, les normes per les quals es regeix i les persones titulars dels seus òrgans de direcció o coordinació".

Reaccions: La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha tuitejat que "assumeix el repte" davant la declaració de Sánchez.

  • "Des d'aquest mateix moment estem treballant per guanyar el pròxim 23 de juliol", ha dit.
  • Pablo Iglesias, exvicepresident del govern espanyol, ha demanat unitat a Podemos i Sumar, i ha dit que la falta d'unió a l'esquerra porta "conseqüències dramàtiques".

Context: El PP va imposar-se de forma aclaparadora arreu de l'estat, tant en les eleccions municipals com en les autonòmiques. En alguns territoris va obtenir majoria absoluta, en altres, governarà en coalició amb l'extrema dreta de Vox.