Política
El secretari general de Junts, Jordi Turull
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull | Principal/ Oliver de Ros
Eleccions generals

Junts vol una llista unitària de l'independentisme per a les eleccions generals

Actualitzat: Dimarts, 30 de maig de 2023. 09:06
Temps de lectura: 2 minuts
El secretari general de Junts, Jordi Turull
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull | Principal/ Oliver de Ros

Junts fa una crida a l'independentisme a unir-se i presentar una llista unitària de cara a les eleccions espanyoles. 

Per què és important? L'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'avançar les eleccions generals espanyoles al diumenge 23 de juliol ha activat a totes les formacions polítiques. Els partits independentistes també han començat a moure fitxa després dels mals resultats dels comicis locals. 

Què en sabem? Amb l'avançament electoral, Junta ha plantejat una llista unitària per presentar-se al Congrés dels Diputats. 

  • Segons ha avançat el secretari general del partit, Jordi Turull, iniciaran una ronda de converses amb les altres formacions per mirar d'encaixar aquest projecte. 
  • Junts apunta que aquestes eleccions no només poden anar de PP, PSOE i Vox i que s'ha de tornar a situar el conflicte català en l'agenda espanyola. 
  • "Junts per Catalunya està obert a explorar qualsevol escenari i qualsevol fórmula per presentar-nos de manera conjunta a Madrid en aquestes eleccions", ha dit Turull. 

D'on venim: La creació d'una llista que aplegui l'independentisme català recorda a la forta llista creada l'any 2015 per presentar-se a les eleccions autonòmiques de Catalunya, Junts pel Sí.

  • Un acord entre les principals forces independentistes del Parlament, ERC i Junts amb altres entitats i formacions, va permetre crear una llista unitària en uns comicis catalans. La CUP no es va sumar al projecte. 

A més, mentre mantinguin les converses amb els partits independentistes, Junts obrirà un procés de primàries internes per escollir candidat si la llista única no arriba a bon port. 

  • De moment s'han postulat a ser el cap de llista a les eleccions generals de Junts l'actual portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, i l'exconseller d'Economia Jaume Giró. 

En detall: ERC ja ha anunciat el seu candidat a les eleccions del 23-J i torna a repetir fórmula. El partit d'Oriol Junqueras torna a situar a Gabriel Rufián al capdavant de la llista republicana