Política
Vista general d'un debat de la moció de censura, al Congrés dels Diputats
Foto: Vista general d'un debat de la moció de censura, al Congrés dels Diputats | E. Parra. POOL / Europa Press
Eleccions Generals 2023

Les 60 lleis que no es tramitaran a causa de l'avanç de les eleccions

Temps de lectura: 2 minuts
Vista general d'un debat de la moció de censura, al Congrés dels Diputats
Foto: Vista general d'un debat de la moció de censura, al Congrés dels Diputats | E. Parra. POOL / Europa Press

La  convocatòria d'eleccions generals per al pròxim 23 de juliol, implica la dissolució de les Corts i, per tant, la fi a tots els processos que estaven en curs. En concret, són 60 les lleis que s'estaven tramitant a les cambres i que ara han caigut.

Per què és important? L'excepcionalitat en què s'han convocat les eleccions generals no han deixat aire al Congrés dels Diputats, ni al Senat, per poder acabar de tramitar o tractar aquelles lleis que estaven en procés.

Què en sabem? El mateix dilluns 29 de maig, després de reunir-se amb el rei d'Espanya i d'anunciar l'avançament de les eleccions, el president del govern, Pedro Sánchez, va convocar reunió per dissoldre les corts.

  • Així, d'un dia per l'altra i sense previsió, tot el que estava tramitant-se ha quedat automàticament aturat.
  • És habitual veure com certs mesos abans de les eleccions els grups parlamentaris treballen per intentar que les lleis que han impulsat, o que defensen, acabin el seu periple burocràtic i puguin ser una realitat.
  • Aprovar lleis promeses, és també un acte de campanya.

Quines? Entre les lleis que han quedat ara bloquejades hi ha la de famílies, la del cinema, la de prevenció del malbaratament alimentari i la de mobilitat sostenible.

  • També ha caigut el procés de tramitació d'esmenes de lleis ja aprovades, com la reforma del sistema de pensions.
  • Aquesta mateixa setmana, de fet, s'havia de votar una proposició de llei per regular els ensenyaments artístics.
  • Altres lleis que han caigut són: la Llei General de Telecomunicacions, la proposta de llei de reconeixement i protecció integral a les víctimes del franquisme i de la memòria democràcia de l'estat espanyol, i la proposta de llei per reformar l'avaluació de Batxillerat per a l'accés a la universitat, per garantir la igualtat en l'accés a la universitat.