Política
El president d'Esquerra
Foto: El president d'Esquerra | Europa Press
Eleccions generals

Junqueras descarta la llista unitària a Madrid i defensa un "acord programàtic"

Temps de lectura: 1 minut
El president d'Esquerra
Foto: El president d'Esquerra | Europa Press

Esquerra Republicana descarta la llistà unitària independentista a Madrid per les eleccions generals. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat un "front democràtic", amb Junts, ERC, Comuns i CUP, que es tradueixi en un "acord programàtic" en defensar Catalunya.

Per què és important? D'aquesta manera, ERC ha allunyat definitivament la candidatura unitària, com la que va viure Catalunya amb 'Junts pel Sí'.

Al detall: Els republicans aposten per un front comú que porti en els seus programes electorals la defensa de l'autodeterminació, l'amnistia, la llengua catalana, el model d'ensenyament català, els drets fonamentals, les llibertats individuals i la fi de la repressió a Catalunya.

  • En aquest 'pack' de compromisos democràtics Junqueras també ha inclòs impulsar una presidenta del Parlament de Junts, prioritzar la investidurea d'alcaldes independentistes i reforçar el "respecte" cap al Govern i el seu president.

Què ha dit? El president republicà ha reclamat defensar les aliances independentistes tant a Barcelona com a la resta de municipis, als Consells Comarcals i a les Diputacions.

  • "No compartim propostes del passat que ja han demostrat els seus límits", ha argumentat Junqueras sobre la llista unitària que proposa Junts. 
  • Junqueras ha demanat un "debat constructiu", on "totes les posicions es puguin manifestar".

Context: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i Junts s'han intercanviat retrets durant la sessió de control al Govern d'aquest matí al Parlament. Aquestes diferències han sigut precisament per la candidatura unitària que la formació de Laura Borràs i Jordi Turull volen presentar amb ERC i CUP al Congrés dels Diputats.