Política
La vicepresidenta segona del govern espanyol
Foto: La vicepresidenta segona del govern espanyol | Europa Press
Autodeterminació

Sumar enterra el referèndum i opta per una consulta sobre la taula de diàleg

Temps de lectura: 1 minut
La vicepresidenta segona del govern espanyol
Foto: La vicepresidenta segona del govern espanyol | Europa Press

Sumar enterra el referèndum i opta per una maniobra que consisteix en una consulta a Catalunya sobre l'acord que sorgeixi de la taula de diàleg. Així ho porta la formació en el seu programa electoral, segons Europa Press.

Per què és important? Sumar és el partit espanyol a l'esquerra del PSOE i el que més pot simpatitzar amb la via de l'autodeterminació dels catalans.

En profunditat: La decisió de no incloure el referèndum en el programa electoral de Sumar contradiu les pretensions dels Comuns. La cap de llista d'En Comú Podem a Barcelona, Aina Vidal, va dir ahir que apostarien pel referèndum perquè Catalunya "ha de votar el seu futur".

  • Les fonts de Sumar remarquen que porten com a punt programàtic "una consulta per a la ratificació d'un acord entre Catalunya i la resta d'Espanya que sorgeix de la taula de diàleg", que negocien el govern espanyol i el català.

D'on venim? La proposta de Sumar va en línia amb les declaracions del mes de gener del ministre d’Universitats espanyol, Joan Subirats, el qual va assegurar que el procés de la taula de diàleg havia d’acabar amb una consulta a la ciutadania. 

Context: Les enquestes atorguen a Sumar un bon resultat per ser els seus primers comicis. Els sondejos pronostiquen una forta irrupció de la formació de Yolanda Diaz, posicionant-se com a tercera força per davant de l'extrema dreta de Vox, darrere de PP i PSOE.

Categoria: Política