Política
El líder de Vox, Santiago Abascal, al costat del recentment dimitit Iván Espinosa de los Monteros
Foto: El líder de Vox, Santiago Abascal, al costat del recentment dimitit Iván Espinosa de los Monteros | EFE
Extrema dreta

Crisi a Vox: dimissions, crítiques a Abascal i peticions per una refundació

Temps de lectura: 2 minuts
El líder de Vox, Santiago Abascal, al costat del recentment dimitit Iván Espinosa de los Monteros
Foto: El líder de Vox, Santiago Abascal, al costat del recentment dimitit Iván Espinosa de los Monteros | EFE

L'extrema dreta travessa una crisi. Després dels desastrosos resultats electorals de Vox per les eleccions generals, on la formació ultraespanyolista va perdre 19 diputats, els de Santiago Abascal s'han endinsat en una espiral de retrets i disputes internes.

Què ha passat? La sortida del portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, del corrent més lliberal entre l'extrema dreta, ha fet sortir a la superfície les tensions internes entre els diferents sectors. El corrent més franquista, del vicepresident d'Acció Política, Jorge Buxadé, és el que s'ha imposat, i això no s'ha vist amb bons ulls des de fora Madrid.

  • Tant és així que darrere d'Espionsa de los Monteros, qui l'havia de substituir, el diputat Juan Luis Steegmann, ha dit que no anirà a les Corts a recollir l'acta. Així evidenciant la mala maror a Vox.

Crítiques internes: Segons publica El Español, diversos càrrecs provincials, davant d'aquest malestar general, han reclamat un congrés de refundació del partit i aturar "la deriva d'Abascal". Els dirigents territorials consideren que la supervivència del partit està en joc, i que podria quedar absorbit pel PP en cas que es convoquessin noves eleccions.

  • A més, el lideratge d'Abascal s'està qüestionant dins de les files. Dins de la formació està corrent la brama que el president de Vox estaria "intoxicat" pels que anomenen "quatre genets de l'Apocalipsi", que són, Ignacio de Hoces, negociador territorial i responsable de confeccionar les llistes electorals; Jorge Buxadé, vicepresident d'Acció Política i cap de campanya; Kiko Méndez-Monasterio, conseller àulic de Santiago Abascal; i Gabriel Ariza, fundador d'Espasa Comunicació i fill de l'amo d'Intereconomía.

Franquistes: El corrent més pròxim a les tesis del dictador espanyol el lídera Buxadé, que és acompanyat per Javier Ortega Smith. Aquest va apartar Rocio Monasterio de Madrid, per quedar-se ell al capdavant de la candidatura. 

  • En aquest sentit, aquesta ala més dura és la que s'està imposant en detriment dels més 'lliberals', que estan dimitint i veient com se'ls arracona.
Categoria: Política
Etiquetes: VOX Extrema dreta