Política
La nova Mesa del Congrés dels Diputats
Foto: La nova Mesa del Congrés dels Diputats | EFE
Política

Majoria progressista a la Mesa del Congrés dels Diputats, sense Vox

Actualitzat: Dijous, 17 d'agost de 2023. 15:04
Temps de lectura: 2 minuts
La nova Mesa del Congrés dels Diputats
Foto: La nova Mesa del Congrés dels Diputats | EFE

El bloc progressista s'imposa a la Mesa del Congrés dels Diputats espanyol amb cinc dels nou representants. Presidida per la socialista Francina Armengol i completada amb 4 membres del PP, 3 del PSOE i 2 de Sumar. És a dir, sense Vox.

Per què és important? Els resultats de les votacions per a constituir la Mesa del Congrés dels Diputats han estat fruit dels pactes assolits in extremis entre PSOE i les forces independentistes d'ERC i Junts.

En detall: Els acords anunciats minuts abans de l'inici del ple constitutiu han permès que Francina Armengol aconseguís en primera volta la majoria absoluta amb 178 vots. Concretament, han estat els de PSOE, Sumar, Junts, ERC, EH Bildu, el PNB i el BNG.

  • Seguidament,s'han escollit les vicepresidències. Com a vicepresident primer repeteix Alfonso Rodríguez Gómez de Celis del PSOE, amb 113 vots i José Antonio Bermúdez de Castro del PP amb 73 vots com a vicepresident segon.
  • S'incorporen Esther Gil de Sumar, com a vicepresidenta tercera, i Marta González del PP, com a vicepresidenta quarta. Han hagut de desempatar en una segona votació.
  • Pel que fa a les secretaries: Gerardo Pisarello de Sumar En Comú Podem repeteix com a secretari primer de la Mesa. El segueixen, per aquest ordre, Guillemo Mariscal del PP, Isaura Leal del PSOE i Carmen Navarro del PP.

A més: La formació d'extrema dreta, Vox, ha quedat fora de la representació perdent el càrrec que va tenir a l'anterior legislatura en què un membre del seu grup va ser vicepresident.

  • Això ha estat així perquè el PP els ha donat l'esquena i els ha negat la vicepresidència que reclamaven, motiu pel qual el partit de Santiago Abascal no ha votat a favor de Cuca Gamarra com a candidata a presidenta i ha donat suport al seu propi candidat, Ignacio Gil Lázaro, que òbviament no ha sortit escollit.

Previsions: Un cop constituït el Congrés, toca continuar negociant, aquesta vegada per a la investidura del president del govern espanyol.

  • En aquest sentit, les dues formacions independentistes han deixat clar que els pactes assolits han estat només per a la Mesa, i que no preconfiguren res de cara a la investidura de Pedro Sánchez.
Categoria: Política