Dia històric pel català: es parla al Congrés i Europa en debat l'oficialitat
.jpg)
Dia històric per la llengua catalana. A partir d'aquest dimarts, el català es podrà utilitzar al Congrés dels Diputats, juntament amb el castellà, el basc i el gallec. A més, Europa debat sobre l'acceptació que el català sigui llengua oficial de la Unió Europea.
Per què és important? Un dels temes principals en les negociacions de l'independentisme amb PSOE i Sumar per a la investidura de Pedro Sánchez és la llengua catalana. ERC i Junts han aconseguit que el català agafi força en les institucions espanyoles i europees.
Què en sabem? A partir d'aquest dimarts, el català, el basc i el gallec es podran parlar als plens del Congrés de Diputats a Madrid.
- L'ús de les llengües cooficials a la cambra baixa respon a les demandes pactades entre els partits independentistes i el PSOE.
- Aquesta iniciativa va permetre que la socialista Francina Armengol rebés els vots a favor d'ERC i Junts per convertir-se en la nova presidenta del Congrés.
En detall: La dreta s'ha posicionat en contra d'aquesta iniciativa. El candidat a la investidura, Alberto Núñez Feijóo, es va mostrar completament en contra de reformar el reglament per permetre l'ús d'aquestes llengües a l'hemicicle.
- El president del PP va titllar d'innecessària la despesa pública de traductors i equipament per a la traducció, ja que tots els diputats s'entenen en castellà.
- "Soc gallec i parlo les meves dues llengües, però no concebo un Congrés amb pinganillos. Si tots els polítics ens comuniquem en la llengua comuna, no és procedent que els ciutadans paguin per entendre'ns a l'hemicicle", va escriure en un tuit.
Per altra banda, les negociacions s'han estancat a causa de les reticències d'alguns estats membres de la UE i s'ha ajornat la decisió de l'oficialitat del català a l'espera de més informació.
- Espanya va presentar la proposta el passat 17 d'agost i la petició es va portar al Consell d'Assumptes Generals. Aquest dimarts s'ha acordat demanar més informació sobre les repercussions econòmiques i logístiques de la implementació del català a l'Eurocambra.
Previsions: La votació ha d'aconseguir unanimitat de tots els països perquè es pugui modificar el règim lingüístic de la Unió Europea.
- Suècia s'ha mostrat dubtosa sobre l'acceptació que el català, l'euskera i el gallec siguin llengües oficials de la Unió Europea.
- La ministra d'Assumptes Europeus del Govern de Suècia, Jessika Roswall, justificava la seva posició perquè creu que "és necessari analitzar més a fons quines són les conseqüències jurídiques i financeres de la proposta. Hi ha moltes llengües minoritàries que no són llengües oficials a la UE".
Situació actual: Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el català té 9 milions de parlants.
- El català es parla a Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Andorra i algunes zones de Múrcia. Fora d'Espanya es parla a la regió francesa de Rosselló i a la ciutat d'Alguer a Itàlia.