Política
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | EFE
Congrés

El bloc progressista es consolida i complica la investidura a Feijóo

Temps de lectura: 2 minuts
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | EFE

El Congrés de Diputats ha aprovat la reforma del reglament perquè a la cambra es pugui utilitzar el català, l'aranès, el basc i el gallec amb els vots en contra de PP i Vox. 

Per què és important? Les votacions d'aquest dijous a la cambra baixa han evidenciat la minoria parlamentària de PP i Vox a les portes de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. 

Situació actual: El Congrés ha aprovat la reforma del reglament perquè les llengües cooficials de l'Estat (català, aranès, basc i gallec) es puguin utilitzar en l'activitat parlamentària. 

  • La reforma s'ha aprovat amb 180 vots a favor del PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, EH Bildu, BNG i CC. 
  • PP, Vox i UPN hi han votat en contra, obtenint un total de 170 vots. 

En detall: Abans de la votació, el Congrés ha rebutjat les esmenes presentades per la dreta i l'extrema dreta en contra de la reforma i l'ús de les llengües a la cambra baixa. 

Context: La fita històrica al Congrés torna a evidenciar, de nou, la falta de suports del PP a l'hemicicle espanyol. 

  • La setmana que ve, el 26 i 27 de setembre, se celebrarà la votació a la investidura de Feijóo. Les previsions apunten que serà fallida, ja que el popular no ha estat capaç d'aconseguir suficients suports per obtenir majoria absoluta o majoria simple. 
  • Els nous acords dins del bloc progressista compliquen la possible investidura del líder del PP i aplanen a Pedro Sánchez el seu camí a la Moncloa. 
  • Tot i això, l'amnistia que demanen els partits independentistes podria truncar els plans dels socialistes. ERC i Junts reclamen una llei d'amnistia per poder donar suport a una investidura de Sánchez.