Política
El líder del PSC, Salvador Illa, després de saludar al president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El líder del PSC, Salvador Illa, després de saludar al president de la Generalitat, Pere Aragonès | EFE
Parlament

El PSC votarà en contra de reclamar una amnistia des del Parlament

Temps de lectura: 2 minuts
El líder del PSC, Salvador Illa, després de saludar al president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El líder del PSC, Salvador Illa, després de saludar al president de la Generalitat, Pere Aragonès | EFE

El PSC, en contra de l'amnistia. Segons ha avançat El Periódico, els socialistes catalans votaran en contra de les resolucions presentades al Parlament per ERC, Junts, CUP i Comuns per reclamar al PSOE una amnistia a l'independentisme.

Per què és important? Després que hagi fallit la investidura del president del PP, Alberto Núñez-Feijóo, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha d'accelerar les negociacions amb l'independentisme, que situen l'amnistia com a punt de partida.

  • En aquest context, el Partit dels Socialistes Catalans han assegurat que aposten pel "diàleg" i el "retrobament", però que no pressionaran al govern espanyol per una amnistia votant a favor de les resolucions del sobiranisme català.

Context: Esquerra, Junts, la CUP i els Comuns han registrat resolucions perquè en el debat de política general d'aquesta setmana, i que finalitza aquest divendres, es voti a favor de collar el govern espanyol perquè tramiti una amnistia. 

  • La posició del PSC era, fins ara, tot un misteri perquè els socialistes catalans sempre s'havien mostrat contraris a aquesta mesura de gràcia, com el PSOE, però ara que Sánchez està negociant una amnistia amb l'independentisme potser podien posicionar-se a favor. Finalment, Salvador Illa votarà en contra adduint no torpedejar les negociacions i el diàleg amb el govern central espanyol.

En profunditat: Les resolucions les han presentat cada formació política de forma independent i cadascuna amb els seus matisos. ERC demana "deixar sense efecte allò que s'havia tipificat com infracció penal o administrativa en relació amb la defensa de l'autodeterminació de Catalunya". En canvi, Junts vol que el Parlament exigeixi la fi de "la via judicial contra l'independentisme". Els Comuns defensen una amnistia per "tancar de manera definitiva la judicialització del conflicte".

  • Els anticapitalistes, sempre més contundents, demanen recuperar la proposició de llei d'amnistia que es va presentar al Congrés el 2021 i demanen a ERC i Junts "no cooperar amb l'estabilització de les institucions espanyoles".